Appen op de werkvloer? Laat je baas het niet merken!

Een opmerkelijke uitspraak van de kantonrechter, eerder deze maand. Een man uit het Brabantse Oisterwijk moet liefst 1.500 euro aan salaris inleveren. De reden: hij was teveel aan het appen onder werktijd. In een tijdsbestek van ongeveer een half jaar zou de man 1255 berichtjes via WhatsApp hebben verstuurd, terwijl hij aan het werk was. Kostbare tijd die de man – die werkzaam is als grafisch vormgever – aan nuttigere zaken had kunnen besteden, zo concludeerde zijn baas. Die besloot daarop een groot deel van het uit te betalen vakantiegeld in te houden. Dat was tegen het zere been van de man, die naar de rechter stapte.

Tevergeefs, zo blijkt nu. De kantonrechter vindt dat de baas gelijk heeft en oordeelt dat een inhouding van 1.500 euro op het salaris rechtmatig is. Omgerekend komt dat neer op een ‘boete’ van 1,20 euro per verstuurd appje. Is dat niet een beetje veel?
Nee, zo is te lezen in het vonnis van de rechtbank. Bijna alle appjes, die werden verstuurd naar diverse vrouwen, hadden een romantisch karakter. Volgens de kantonrechter kost het tikken van een romantisch appje meer tijd dan zomaar even een berichtje tussendoor. Het produceren van één romantisch tekstbericht neemt zo’n 2,5 á 3 minuten in beslag, aldus de rechter.

Wat deze zaak bijzonder maakt is dat in de arbeidsovereenkomst van de man expliciet stond dat het niet toegestaan was om tijdens werktijd te appen. In een reguliere arbeidsovereenkomst is een dergelijke bepaling een zeldzaamheid. Toch kan deze uitspraak de sluizen openzetten voor werkgevers om iedere non-productiviteit op de werkvloer aan te pakken. Want hoe zit het bijvoorbeeld met een rookpauze of een praatje bij de koffie-automaat? En even snel tussendoor Facebook checken, is dat binnenkort ook verboden?

De toekomst moet het uitwijzen. Meerdere juristen hebben zich in de media al over deze kwestie uitgelaten. Bijna allemaal zijn ze het met elkaar eens: dit is een heel grijs gebied, waar de rechter zich eigenlijk wel wat terughoudender had mogen opstellen.

Contact

Meer over dit onderwerp

Uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen?

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever verplicht is om niet opgenomen vakantiedagen uit te betalen aan het …

Lees verder
familie erfenis

De nieuwe Pensioenwet

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Met deze nieuwe pensioenwet gaat de manier waarop …

Lees verder

Als student energietoeslag misgelopen, wat kun je doen?

Uit een nieuwsbericht van de Volkskrant volgt dat duizenden studenten naar de rechter stappen, omdat zij, ten onrechte, geen energietoeslag …

Lees verder