Met een gerust hart op vakantie: over fabels en feiten

De zomer staat voor de deur, voor velen de tijd van vakantie. Met de caravan naar Frankrijk, het vliegtuig naar Griekenland of gewoon een dagje weg in eigen land: bijna niemand blijft alleen maar thuis. Zeker op een vakantie in het buitenland kan een ongeluk in een klein hoekje zitten en voor de nodige juridische rompslomp zorgen. Drie hardnekkige misverstanden over vakantie vieren in het buitenland.

‘Buitenlandse verkeersboetes worden nooit geïnd’

Er was ooit een tijd, niet eens zo heel lang geleden, dat daarvan inderdaad sprake was. In landen als Italië en Spanje werden flitsboetes – geflitst vanwege te hard rijden – van buitenlandse auto’s zelden geïncasseerd. Eenvoudigweg omdat er tussen die landen en een land als bijvoorbeeld Nederland geen uitwisseling van kentekengegevens plaatsvond. Een onwenselijke situatie die zorgde voor rechtsongelijkheid. Inmiddels hebben alle landen in de Europese Unie (EU) daarom afspraken gemaakt om, indien daarom wordt gevraagd, aan elkaar kentekengegevens te verstrekken. Geflitst in het buitenland levert daarom terdege wel een boete op, die vaak wel pas maanden later op de deurmat valt. Mocht u herhaalde aanmaningen niet betalen, kan een buitenlandse instantie het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) inschakelen. De boetes worden dan nog hoger.

‘Ik ben in het buitenland verzekerd voor medische zorg, een ziekenhuisopname kost me niets’

Dat is maar ten dele waar en ligt volledig aan het land van bestemming. De landen in de EU hebben met elkaar de afspraak gemaakt dat zij elkaars verzekerden helpen, indien zij zorg nodig hebben. Men heeft dan recht op medische zorg uit het basispakket van dat land. Buiten de EU heeft Nederland die afspraak ook gemaakt met de zogenaamde EER-landen (IJsland, Noorwegen Liechtenstein en Zwitserland) en enkele Noord-Afrikaanse landen als Marokko,Tunesië en Turkije. Een groot misverstand: Nederland heeft dergelijke afspraken niet met Westerse landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië. Of u daar recht hebt op medische zorg is afhankelijk van uw zorgverzekering.

‘Mijn vlucht is geannuleerd, ik heb daarom recht op een schadevergoeding’

Ook dat hangt er maar helemaal vanaf. Vooropgesteld: wanneer een vliegmaatschappij uw vlucht annuleert, zal zij u zo spoedig mogelijk een alternatief moeten aanbieden. Dat kan een latere vlucht naar uw vakantiebestemming zijn, maar ook een andere route kan worden aangeboden. U hoeft hiermee niet akkoord te gaan: indien u bij een geannuleerde vlucht afziet van uw vakantie, moet de vliegmaatschappij u de kosten van de tickets terugbetalen. Dat betekent echter niet dat u daarmee ook automatisch recht heeft op een schadevergoeding vanwege uw misgelopen vakantie. Doorslaggevend is de reden: is de vlucht geannuleerd vanwege slechte weerscondities? Dan is de hoofdregel dat er sprake is van overmacht en hoeft de vliegmaatschappij u geen schadevergoeding te betalen. Als u niet kan vliegen vanwege een defect aan het toestel is de situatie natuurlijk heel anders en heeft u wellicht wel recht op een compensatie. De bedragen daarvan zijn overigens ook in EU-richtlijnen vastgelegd en kunnen oplopen tot 600 euro per dag.

Contact

Meer over dit onderwerp

Vacature (juridisch) secretaresse

KUN JIJ GOED PLANNEN, ORGANISEREN EN BESCHIK JE OVER UITSTEKENDE COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU! Wij …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Jurist Sociale zekerheidsrecht en Arbeidsrecht (HBO/WO)

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. biedt aan particulieren en ondernemers betaalbare rechtsbijstand. Een hoge kwaliteit, gedrevenheid en de mens …

Lees verder