Als student energietoeslag misgelopen, wat kun je doen?

Uit een nieuwsbericht van de Volkskrant volgt dat duizenden studenten naar de rechter stappen, omdat zij, ten onrechte, geen energietoeslag kregen. Inmiddels zijn er al studenten in het gelijk gesteld en hebben zij alsnog het bedrag van 800 euro (nu 1300 euro) gekregen. Hoe dit zit? En wat wij kunnen doen? Onze specialiste sociale zekerheid mr. Sanne legt het uit.

Vanwege de stijgende energieprijzen, komt de overheid in 2022 met een energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De energietoeslag kan via de gemeente worden aangevraagd. Bij veel gemeenten komen studenten alleen niet in aanmerking voor de energietoeslag. Omdat de woonsituaties van studenten te veel van elkaar verschillen, mag de gemeente zelf beslissen wie in aanmerking komt voor de energietoeslag. Met als gevolg dat iedere gemeente andere regels hanteert.

Ook voor 2023 komt er een energietoeslag, maar wanneer deze kan worden aangevraagd is nog onbekend. Voor de energietoeslag 2023 wordt een nieuw wetsvoorstel voorbereid, welke naar verwachting in juni 2023 wordt ingevoerd.

Oordeel rechtbank

In augustus oordeelde de Rechtbank Gelderland dat gemeenten studenten niet als een ‘gehele groep’ mogen uitsluiten. De rechtbank stelt dat er een niet te rechtvaardigen onderscheid wordt gemaakt door alle studenten uit te sluiten, omdat de woonsituatie van studenten als groep zeer divers is.

Wat kun je doen?

  1. Aanvraag: Bij de gemeente kun je energietoeslag aanvragen.
  2. Bezwaar: Krijg je bericht dat je aanvraag is afgewezen? Maak dan binnen 6 weken bezwaar. Vind je dit lastig? Schakel ons dan in! Vaak zijn hieraan geen kosten verbonden.
  3. Naar de rechter. Is je bezwaar afgewezen? Je kunt tegen deze beslissing in beroep gaan bij de rechter. Ook hiervoor kun je ons inschakelen.

Contact

Heb je een vraag over de energietoeslag of ben je student en heeft de gemeente je verzoek afgewezen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer over dit onderwerp

Uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen?

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever verplicht is om niet opgenomen vakantiedagen uit te betalen aan het …

Lees verder
familie erfenis

De nieuwe Pensioenwet

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Met deze nieuwe pensioenwet gaat de manier waarop …

Lees verder

Als student energietoeslag misgelopen, wat kun je doen?

Uit een nieuwsbericht van de Volkskrant volgt dat duizenden studenten naar de rechter stappen, omdat zij, ten onrechte, geen energietoeslag …

Lees verder