Arbeidsmediation, wanneer is dit mogelijk?

Conflicten op het werk zijn aan de orde van de dag. Sommige conflicten lossen zich vanzelf op, sommige conflicten eindigen in een juridische procedure. Dit kost de werkgever en werknemer veel tijd en energie en kan hoge kosten met zich meebrengen. Ook betekent een beslissing van de rechter niet in alle gevallen een oplossing voor het geschil. In veel arbeidsrechtelijke geschillen is mediation een uitstekend middel om in te zetten.

Wanneer arbeidsmediation?

Mediation is een vorm van geschiloplossing, waarbij partijen met een onafhankelijke gespreksleider om de tafel gaan zitten. Mediation in het arbeidsrecht is inzetbaar als er een conflict bestaat of dreigt te ontstaan. Ook in het geval het voor zowel de werknemer als de werkgever duidelijk is dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan mediation een uitkomst bieden. Zo kunnen er tijdens een mediation bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over de voorwaarden waaronder de arbeidsrelatie wordt beëindigd. Tijdens een mediation worden alle betrokken belangen besproken. Niet alleen juridische zaken, maar ook praktische zaken kunnen besproken en opgelost worden.

Arbeidsmediator

De mediator is de gespreksleider. Onze mediator begeleidt partijen bijvoorbeeld om op een goede manier uit elkaar te gaan. Tijdens de mediationgesprekken wordt er gekeken naar een voor alle partijen passende oplossing. Tijdens de gesprekken is er ook ruimte om waardering uit te spreken naar elkaar, ook al is duidelijk dat partijen voor de toekomst afscheid van elkaar zullen nemen. Dit kan helpen bij het acceptatieproces en afscheid nemen. Wij hebben een aantal specialisten in huis die jarenlange kennis en ervaring hebben op het gebied van arbeidsrecht, organisaties en het gedrag van mensen binnen organisaties. Samen met u kunnen zij kijken naar de verschillende mogelijkheden om tot een passende gezamenlijke oplossing te komen.

Online arbeidsmediation

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat merken wij ook in de bijstand die wij verlenen aan mensen die een arbeidsconflict hebben. Juist ook in deze onzekere tijden van maatregelen in verband met het Coronavirus. Daarom bieden wij vanaf nu de mogelijkheid om ‘online’ uw arbeidsconflict op te lossen via mediation. Het gehele proces vindt dan plaats zonder kantoorbezoek. Al het contact vindt telefonisch of digitaal plaats. Soms zijn afspraken snel gemaakt, maar in andere gevallen is er meer tijd nodig. Onze advocaten en mediators denken in oplossingen, niet in problemen. Daarbij verliezen zij emoties niet uit het oog.

Contact

Spreekt arbeidsmediation u aan of wilt u informeren naar de mogelijkheden? Vul dan vrijblijvend online het aanvraagformulier in of neemt u contact op met een van onze arbeidsrechtsspecialisten.

Meer over dit onderwerp

Uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen?

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever verplicht is om niet opgenomen vakantiedagen uit te betalen aan het …

Lees verder
familie erfenis

De nieuwe Pensioenwet

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Met deze nieuwe pensioenwet gaat de manier waarop …

Lees verder

Als student energietoeslag misgelopen, wat kun je doen?

Uit een nieuwsbericht van de Volkskrant volgt dat duizenden studenten naar de rechter stappen, omdat zij, ten onrechte, geen energietoeslag …

Lees verder