Mijn werkgever dreigt failliet te gaan: wat nu?

U werkt voor een bedrijf. Het lijkt echter helaas totaal de verkeerde kant op te gaan. Minder werk, minder omzet en uw salaris wordt steeds later uitbetaald. Een faillissement van uw werkgever dreigt. U vraagt zich af: wat nu? In deze blog vertelt onze advocate mr. Marly van Rooij hier meer over.

Belangrijk te vermelden is dat u bij een dreigend faillissement nog niets kunt doen. Werknemers zijn gehouden de werkzaamheden gewoon voort te zetten. Uiteraard kunt u gaan rondkijken voor ander werk, doch het is de vraag of u uw werkgever daarmee helpt op dat moment. Echter, dat is een andere vraag waar wij geen antwoord op kunnen geven. Een dergelijke beslissing kunt alleen u als werknemer maken. Het treft immers uw werk en inkomen.

Kom in actie!

De werkgever moet het loon blijven voldoen. Zodra de werkgever daadwerkelijk het loon niet meer voldoet, moet u mogelijk in actie komen. Wanneer de werkgever niet zijn eigen faillissement aanvraagt of een ander doet dit niet, moet u met spoed een advocaat benaderen. Zonder loon, kunt u immers niet meer in uw levensonderhoud voorzien. Het UWV biedt een vangnet wanneer de werkgever is opgehouden te betalen. Echter, in de praktijk blijkt dat de werkgever dan wel failliet moet zijn. Het UWV verwacht dat u op tijd in actie komt. Benader mij of een van onze andere arbeidsrechtadvocaten dan snel. Wij vragen bij de rechtbank het faillissement aan. Wanneer het faillissement is uitgesproken, benoemt de rechtbank een curator.

Curator

De curator mag alle arbeidsovereenkomsten opzeggen. De opzegtermijn bij faillissement is maximaal zes weken. Het kan zijn dat u gedurende deze periode gewoon moet doorwerken. Ongeacht of u moet werken, heeft u recht op loon over deze periode. Na het verstrijken van de opzegtermijn eindigt het dienstverband. Indien u (nog) geen nieuwe baan heeft, komt u in aanmerking voor een uitkering.

UWV en betaling

Is de werkgever vanwege het faillissement niet meer in staat om het salaris te voldoen? Dan zal het UWV de betalingsverplichting overnemen en u een uitkering wegens betalingsonmacht verstrekken. U kunt zich melden bij het UWV en aangeven dat u nog salaris tegoed heeft. Het UWV zal vervolgens de betalingsverplichting overnemen voor een maximale duur van 13 weken voorafgaand aan de opzegging van het dienstverband en 6 weken na het faillissement. Ook krijgt u het vakantiegeld, vakantiedagen en niet betaalde pensioenpremies van het jaar, voordat uw contract is opgezegd, uitbetaald.

Heeft u nog meer salaris tegoed? Bijvoorbeeld als u meer dan 13 weken geen salaris hebt ontvangen? U dient dan een vordering in te dienen bij de curator. De curator probeert dit te betalen. Bij een faillissement zijn echter vaak zoveel schulden dat het salaris niet meer betaald kan worden. Doordat andere schuldeisers, zoals de bank en de Belastingdienst voorrang hebben, blijft er vaak niet genoeg over om het restant salaris te betalen.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Dreigt uw werkgever failliet te gaan? Of is een faillissement uitgesproken en heeft u nog salaris tegoed? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op met ons kantoor via advocaten@hetwetshuys.nl of via 077-3561100.

Meer over dit onderwerp

Uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen?

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever verplicht is om niet opgenomen vakantiedagen uit te betalen aan het …

Lees verder
familie erfenis

De nieuwe Pensioenwet

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Met deze nieuwe pensioenwet gaat de manier waarop …

Lees verder

Als student energietoeslag misgelopen, wat kun je doen?

Uit een nieuwsbericht van de Volkskrant volgt dat duizenden studenten naar de rechter stappen, omdat zij, ten onrechte, geen energietoeslag …

Lees verder