Conflict bij de afwikkeling van een erfenis

Het overlijden van een dierbare brengt altijd emoties met zich mee. Helaas leert de praktijk dat conflicten op de loer liggen. Zo kan het voorkomen dat er een geschil is over het verdelen van de erfenis, dat er sprake is van wantrouwen jegens de executeur of dat er sprake is van onduidelijkheden over de erfenis na echtscheiding. In deze gevallen kan de hulp van een erfrechtadvocaat uitkomst bieden. Onze advocate mr. Janine Engels vertelt meer over het team van erfrechtadvocaten van Het Wetshuys Advocaten en Mediators.

Rol van een erfrechtadvocaat

Een erfrechtadvocaat is een advocaat die kennis en expertise in huis heeft op het gebied van erfrecht. Een advocaat zal eerst met u in gesprek gaan: wat zijn uw wensen, waar liggen de knelpunten en welke uitkomst wenst u te bewerkstelligen? Veelal zal de advocaat zich vervolgens tot de tegenpartij wenden: dit zijn bijvoorbeeld de andere erfgenamen of de executeur.

Er wordt altijd eerst geprobeerd om zonder tussenkomst van een rechter tot een voor de betrokkenen aanvaardbare oplossing te komen. Wanneer dit niet lukt kan de stap naar de rechter worden gezet. De rechter zal dan een oordeel vellen over de kwestie. Een rechter kan bijvoorbeeld een verdeling van de erfenis vaststellen of besluiten dat een executeur zijn werk niet goed gedaan heeft. Ook kan er in een procedure verzocht worden om een afschrift van stukken, zoals bankrekeningafschriften.

Ons kantoor heeft een team van erfrechtspecialisten, welk team onder leiding van mr. Sien Smeets en mr. Juulke Schobbers-Deinum al vele successen behaalden. Sien en Juulke zijn lid van de Specialisatievereniging Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN). Sien is ook lid van de Vereniging Familie en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), tevens is zij gecertificeerd vereffenaar en executeur. Het team bestaat verder uit mijzelf en mr. Marly van Rooij. Doordat we een relatief groot team hebben, is er altijd ruimte voor een stevige inhoudelijke discussie, waardoor wij altijd scherp blijven. Ons team houdt regelmatig besprekingen, waarbij actuele uitspraken en wetgeving met elkaar worden gedeeld. Het nog verder verhogen van de kwaliteit van de expertise erfrecht staat bij ons voorop.

Mediation

In sommige situaties kan mediation mogelijk een uitkomst bieden. Het Wetshuys Advocaten en Mediators beschikt over deskundige mediators. Bij mediation gaan de betrokkenen samen met tussenkomst van een mediator op zoek naar een oplossing. De mediator zorgt ervoor dat alle betrokkenen goed naar elkaar luisteren en dat de pijnpunten boven tafel komen. Vervolgens wordt er op zoek gegaan naar een oplossing waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.

Contact

Heeft u een geschil op het gebied van erfrecht? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op met een van onze erfrechtspecialisten via advocaten@hetwetshuys.nl of via 077-3561100. Wij helpen u dan graag verder!

Meer over dit onderwerp

Succes in de rechtbank

Onze advocaat-mediator mr. Sien Smeets had vorige week een drukke week. Maar liefst acht zittingen stonden in haar agenda, waaronder …

Lees verder

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Erfrecht in de praktijk

Onze advocaat-mediator en erfrechtspecialist mr. Sien Smeets rondde vorige week een interessant erfrechtelijk dossier naar tevredenheid van de cliënten af, …

Lees verder