Nalatenschapsmediation
Het verliezen van een dierbare brengt vaak de nodige emoties met zich mee. Daarnaast dienen er ook praktische dingen afgewikkeld te worden, zoals de nalatenschap van de overledene. Het afwikkelen van de nalatenschap kan tot conflicten leiden tussen erfgenamen. In deze blog bespreekt Sanne van der Meer wat nalatenschapsmediation inhoudt, en wat mediation voor u kan betekenen.
Wat is nalatenschapsmediation?
Nalatenschapsmediation is een vorm van mediation die specifiek gericht is op het oplossen van conflicten rondom de nalatenschap van een overledene. Een onafhankelijke mediator begeleidt de betrokken partijen in het gesprek en helpt hen om tot afspraken te komen over bijvoorbeeld de verdeling van de nalatenschap.
De rol van de mediator
Een mediator fungeert als een onpartijdige en neutrale derde. Veel conflicten ontstaan door miscommunicatie of een gebrek aan communicatie. Een mediator zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt, en dat gevoelens en zorgen op een constructieve manier worden gedeeld. Verder kan een mediator helpen om de belangen en standpunten van alle betrokkenen beter te begrijpen, wat kan leiden tot begrip tussen partijen, en tot bereidheid om tot oplossingen te komen. De mediator helpt te focussen op de gezamenlijke doelstellingen en de belangen van de nabestaanden.
Waarom nalatenschapsmediation overwegen?
Hieronder treft u enkele redenen aan waarom u nalatenschapsmediation zou moeten overwegen:
-
Het kan helpen om escalatie van conflicten te voorkomen. Mediation biedt een alternatieve route die vaak minder emotionele schade en meer tevredenheid oplevert dan een gerechtelijke procedure.
-
Door gebruik te maken van mediation, kunnen de nabestaanden leren om op een constructieve wijze met elkaar te communiceren, en zo conflicten op een gezonde manier op te lossen.
-
Mediation heeft als doel om tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is. Dit kan betekenen dat er alternatieven worden bedacht die in een juridische procedure wellicht niet mogelijk zijn, maar wel aan de behoeften van de nabestaanden tegemoetkomen.
-
Het voeren van een juridische procedure over de afwikkeling van een nalatenschap duurt vaak lang. In een mediationtraject wordt doorgaans sneller een oplossing bereikt.
-
Hetgeen tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk. Dit heeft ook tot gevolg dat alles wat tijdens de sessies wordt besproken niet kan worden gebruikt in een eventuele rechtszaak. Dit creëert een veilige ruimte voor open en eerlijke communicatie.
Conclusie
Nalatenschapsmediation kan nabestaanden helpen om op een constructieve manier om te gaan met de uitdagingen rondom een nalatenschap. Het biedt een platform voor open communicatie, begrip en samenwerking. Door te kiezen voor mediation kunt u niet alleen de juridische geschillen oplossen, maar ook de onderlinge relaties versterken in een moeilijke tijd.
Heeft u vragen over nalatenschapsmediation of wilt u weten hoe het uw situatie kan helpen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.