Wanneer heb je als executeur een advocaat nodig?
Het afhandelen van een nalatenschap kan een uitdagend proces zijn, vol emoties en praktische verplichtingen. Wanneer je in een testament als executeur bent aangesteld, ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de laatste wil van de overledene en het beheren van de nalatenschap. Er kunnen situaties optreden waarin het inschakelen van een advocaat noodzakelijk is. In deze blog bespreekt mr. Sanne van der Meer-Verboogen wanneer het verstandig is om als executeur een advocaat in te schakelen.
Wat doet een executeur?
Als executeur heb je verschillende verantwoordelijkheden. Daarbij moet je onder andere denken aan het afwikkelen van de nalatenschap (het betalen van de openstaande schulden en het beheren van de nalatenschap), het opstellen van een boedelbeschrijving en communiceren met diverse partijen die bij de nalatenschap betrokken zijn.
Hoewel je een groot deel van deze taken zelfstandig kunt uitvoeren, zijn er bepaalde situaties waarin juridische bijstand noodzakelijk is.
Situaties waarin een advocaat nodig kan zijn
In navolgende situaties is het raadzaam om een advocaat in te schakelen, die je van juridische bijstand kan voorzien.
1. Complexe nalatenschappen
Als de nalatenschap ingewikkeld is, bijvoorbeeld wanneer er veel onroerende goederen, aandelen of andere waardevolle bezittingen zijn, kan een advocaat helpen om de juiste stappen te zetten. Dit geldt ook voor nalatenschappen met verschillende erfgenamen.
2. Geschillen met erfgenamen
Wanneer er geschillen ontstaan tussen erfgenamen, bijvoorbeeld over de verdeling van goederen of over de uitleg van het testament, kan een advocaat helpen om tot een oplossing te komen. Dit voorkomt langdurige conflicten.
3. Ongeldigheid van het testament
In sommige gevallen kan er een vraag zijn over de geldigheid van het testament. Bijvoorbeeld wanneer er twijfels zijn over de wilsbekwaamheid van de overledene op het moment van het ondertekenen van de akte. Een advocaat kan adviseren over de beste manier om hiermee om te gaan.
4. Fiscale gevolgen
De aangifte erfbelasting kan complex zijn, vooral als er veel activa zijn en er verschillende belastingregels van toepassing zijn. Ook daarbij kan een advocaat adviseren.
5. Wetgeving en procedures
Als je niet goed op de hoogte bent van de juridische procedures en regelgeving omtrent nalatenschappen, kan advies van een advocaat cruciaal zijn. Je bent als executeur namelijk aansprakelijk voor de correcte afhandeling van de nalatenschap.
Conclusie
Als executeur is het belangrijk om inzicht te hebben in wanneer je professionele juridische hulp nodig hebt. Het inschakelen van een advocaat kan de afhandeling van de nalatenschap vereenvoudigen. Door tijdig advies in te winnen, zorg je ervoor dat de erfenis op een correcte en respectvolle manier wordt afgehandeld, wat uiteindelijk ten goede komt aan alle betrokken partijen.
Mocht je vragen hebben over jouw persoonlijke situatie, of de wens om ons in te schakelen als advocaat, dan is het mogelijk om een eerste vrijblijvende afspraak in te plannen. Schroom niet om contact op te nemen met een van onze erfrechtadvocaten mr. Sien Smeets of mr. Juulke Schobbers-Deinum. Zij worden ondersteund door jurist mr. Sanne van der Meer-Verboogen.