Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende het kantoor ook gesprekslocaties in Venray, Boxmeer en Sittard om op die manier de Noord-Limburgse cliënten en de cliënten uit het naastgelegen Land van Cuijk nog beter van dienst te kunnen zijn. Met de komst van de moderne communicatie, zoals videogesprekken, en door hun specialistische, heldere en onderscheidende kijk op het verlenen van rechtsbijstand, staat het kantoor inmiddels cliënten uit het hele land en het buitenland bij.

Doordat de roots van het kantoor in het mooie en altijd gezellige Venlo liggen, komen de advocaten en mediators veelvuldig in aanraking met conflicten, waarbij het recht van verschillende andere landen een grote invloed heeft. De advocaten en mediators laten zich daarom regelmatig bijscholen over de nieuwste ontwikkelingen in onder andere het internationaal familie- en erfrecht. Onze erfrechtadvocaat mr. Juulke Schobbers-Deinum geeft een kijkje in haar praktijk.

Een woning in België. Wie is erfgenaam?

Zo kwam zij onlangs in contact met een in België wonende vrouw. Zij woonde in het huis van haar overleden partner. Ze waren niet getrouwd. Hij stond ingeschreven in Nederland en was ook in Nederland overleden. Hij had echter de Poolse nationaliteit. Mevrouw had een Nederlandse notaris benaderd die een zogenaamde Europese verklaring van erfrecht afgaf. Echter, de zoon van meneer was ook naar een notaris gegaan. Die had ook een Europese verklaring van erfrecht afgegeven. Beide verklaringen wezen een andere persoon als erfgenaam aan. De ene verklaring stelde dat cliënte enig erfgenaam was op grond van het Poolse recht. De andere verklaring stelde dat de zoon de erfgenaam was op grond van het Nederlandse recht. Grote vraag is nu: wie is de erfgenaam?

Aan Juulke nu de taak om de zaak voor te leggen aan de rechter. In het in te dienen processtuk zal zij uitgebreid aandacht geven aan het toepasselijke recht. Eerst moet echter de vraag beantwoord worden welke rechter bevoegd is, is dit de Nederlandse, Belgische of Poolse rechter. Juulke zal uiteraard zoveel mogelijk motiveren dat de Nederlandse rechter bevoegd is. Zij kan immers niet in het buitenland procederen. Nu alle betrokkenen Nederlanders zijn en de Nederlandse taal spreken, hebben zij er belang bij dat de zaak in Nederland behandeld kan worden.

Dan moet ook nog bekeken worden welk recht van toepassing is. In dat kader zal Juulke onderzoeken of zij kan motiveren waarom het recht van het land dat het meest gunstig is voor onze cliënte van toepassing is. Mooie klus die op het programma staat.

Contact

Ook een erfrechtelijk probleem? Neem vrijblijvend contact op met een van onze erfrechtspecialisten. Zij zijn specialist in erfrecht, maar hebben ook extra oog voor emoties, verstoorde familieverhoudingen en problematiek bij een van de partijen.

Meer over dit onderwerp

Succes in de rechtbank

Onze advocaat-mediator mr. Sien Smeets had vorige week een drukke week. Maar liefst acht zittingen stonden in haar agenda, waaronder …

Lees verder

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Erfrecht in de praktijk

Onze advocaat-mediator en erfrechtspecialist mr. Sien Smeets rondde vorige week een interessant erfrechtelijk dossier naar tevredenheid van de cliënten af, …

Lees verder