Scheidingsmediation en begeleiding van een advocaat. Dit kan!

Steeds meer partners die het altijd verdrietige besluit hebben genomen om te gaan scheiden, maken gebruik van scheidingsmediation. Inmiddels hebben vele scheidende partners de weg gevonden naar een van onze gespecialiseerde familiemediators. Zij begeleiden de scheiding van begin tot eind en richten zich op onderlinge afspraken en oplossingen voor de lange termijn tussen de partners. Echter, het komt voor dat een van de partners wel graag mediation wil, maar zich niet helemaal prettig voelt om zonder steun van een derde de gesprekken in te gaan.

Vaak kan de mediator dit wegnemen, maar soms ook niet. Betekent dit dan dat er geen mediation kan plaatsvinden? Mijn antwoord op die vraag is: nee, er zijn nog steeds mogelijkheden er samen uit te komen, ook al durft of wil iemand niet alleen met zijn of haar ex en de mediator spreken.

Casus

Deze week rondde Petra van Enckevort een intensief mediationtracject af met haar cliënt. Zij was daarin niet werkzaam als mediator, maar als adviseur en advocaat. Onze cliënt werd geconfronteerd met het feit dat zijn echtgenote wilde scheiden. Dit kwam voor hem als een grote schok. Hij had dit niet zien aankomen. Mediation was een serieuze optie, alleen merkte hij dat hij zich tijdens de gesprekken met de mediator niet helemaal prettig voelde. Hij begreep niet alles en zijn ex-partner was duidelijk verder in de verwerking van het besluit te willen scheiden. Dit maakte dat zij beter in staat was om op dat moment haar wensen kenbaar te maken.

Cliënt belde ons kantoor terwijl de mediation nog bij een ander kantoor liep. Hij vroeg zich af of hij niet met de mediation moest stoppen. Hij was bang dat hij afspraken zou maken, waar hij spijt van kon krijgen. Petra gaf hem daarop te kennen dat mediation meestal toch echt de beste optie is, om ervoor te zorgen dat de scheiding snel en goed geregeld wordt en om ervoor te zorgen dat de verhoudingen niet zouden escaleren. Zij stelde voor om te kijken waar zijn angst vandaan kwam, zodat bekeken kon worden hoe deze kon worden weggenomen. Hieruit volgde dat onze cliënt behoefte had dat er iemand met hem zou meekijken.

Het vervolg

Aldus geschiedde. Met goedkeuring van de ex-partner vergezelde Petra de cliënt in de gesprekken op het kantoor van de mediator. Met resultaat. Partijen kwamen eruit en er volgde een regeling waar zij zich beiden goed bij voelden. Alle partijen vonden het fijn dat alles goed en duidelijk werd afgerond. Hieruit blijkt dat onze advocaten vooral gericht zijn op oplossingen en hun mediationvaardigheden ook inzetten als zij niet als mediator aan het werk zijn, maar ook in de rol van adviseur of advocaat. Zo komt het ook regelmatig voor dat wij cliënten tijdens een mediation advies geven over de afspraken die zij willen maken.

Contact

Zit u in een mediationtraject of overweegt u een mediationtraject, maar zou u toch graag aanvullend advies hebben of bijstand van een advocaat. Neem vrijblijvend contact op met een van onze familierechtspecialisten om de mogelijkheden te bespreken.

Meer over dit onderwerp

Scheidingsmediation en begeleiding van een advocaat. Dit kan!

Steeds meer partners die het altijd verdrietige besluit hebben genomen om te gaan scheiden, maken gebruik van scheidingsmediation. Inmiddels hebben …

Lees verder

Subsidie voor mediation

Per 1 maart 2023 zal de Raad voor Rechtsbijstand een startbijdrage aanbieden bij een verwijzing door de rechtspraak naar een …

Lees verder

Bestaat “pro-deo” nog? Kosten van de advocaat of mediator met gefinancierde rechtsbijstand

Pro-deo. Je hoort het nog vaak. Een advocaat die kosteloos werkt en wordt betaald door de overheid. Bestaat dat nog? …

Lees verder