Bestaat “pro-deo” nog? Kosten van de advocaat of mediator met gefinancierde rechtsbijstand

Pro-deo. Je hoort het nog vaak. Een advocaat die kosteloos werkt en wordt betaald door de overheid. Bestaat dat nog? Het Wetshuys Advocaten en Mediators vindt het belangrijk dat het recht voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen toegang heeft tot een goede gespecialiseerde advocaat of mediator. Daarom zijn onze advocaten en mediators aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. In bepaalde gevallen kunt u voor juridische bijstand of advies een vergoeding krijgen voor de kosten van een advocaat of bemiddelaar (mediator). De vergoeding wordt rechtstreeks aan de advocaat betaald. Wanneer u bijvoorbeeld een bijstandsinkomen heeft of een inkomen ter hoogte van de bijstandsnorm en zelf geen advocaat of mediator kunt betalen. Dit heet een toevoeging. Om voor een toevoeging in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hierover meer in onderstaande blog.

Bij gesubsidieerde rechtsbijstand helpt de overheid u mee met de kosten wanneer u gebruik wilt maken van een advocaat of mediator. U moet wel een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt berekend aan de hand van uw inkomen. Hoe hoger uw eigen inkomen is, hoe hoger de eigen bijdrage. De advocaat of mediator kan een toevoeging bij de Raad voor Rechtsbijstand aanvragen voor mediation of een advocaat. Door de Raad voor Rechtsbijstand worden er verschillende eigen bijdrages gehanteerd.

Laag of middeninkomen?

Heeft u als particulier een laag of middeninkomen? Als u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, betaalt u voor een toevoeging een eigen bijdrage vanaf € 59,00. Er wordt wel nog gekeken naar uw vermogen. Kijkt u voor de exacte inkomensgrenzen en de hoogte van de eigen bijdrage op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Toetsing eigen bijdrage

  1. De Raad voor Rechtsbijstand vraagt uw inkomen en vermogen op bij de Belastingdienst. Uw inkomen van twee jaar geleden wordt door de Belastingdienst doorgegeven aan de Raad voor Rechtsbijstand. Dit gaat volledige geautomatiseerd.
  2. De Raad kijkt naar uw woonsituatie: als u op het moment van de aanvraag een gezamenlijke huishouding heeft, wordt het inkomen en vermogen van uw partner ook meegeteld.
  3. Als u in de wettelijke schuldsanering zit of failliet bent, betaalt u de laagste eigen bijdrage.
  4. Bij minderjarigen die thuis wonen kijkt de Raad naar het inkomen en het vermogen van de ouders.

Andere kosten

Er zijn verschillende kosten waar u tijdens een proces mee te maken kunt krijgen, welke niet voor vergoeding van de toevoeging in aanmerking komen. Dit betreft o.a. de:

  • Griffierechten
    Dit zijn kosten die u moet betalen als u een procedure start bij de rechter. Wanneer u in aanmerking komt voor een toevoeging, zijn deze kosten wel lager.
  • Proceskosten
    Kosten van onder meer getuigen of deskundigen. Deze kosten betaalt u zelf. Als u door de rechter in het gelijk wordt gesteld, betaalt de tegenpartij deze kosten. Krijgt u geen gelijk, dan moet u de proceskosten zelf betalen.

Hoger inkomen of onderneming?

Heeft u een hoger inkomen of heeft u een conflict als ondernemer? Wij vinden dat een advocaat of mediator betaalbaar moet zijn. Wij hanteren betaalbare tarieven, zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Onze advocaten en mediators hebben zich gespecialiseerd, waardoor zij efficiënt en met hoge kwaliteit de rechtsbijstand kunnen verlenen. Kwaliteit en gedrevenheid staan bij ons voorop.

Vragen en contact

Juridische problemen zijn er in allerlei soorten en maten; u wilt scheiden of een ouderschapsplan opstellen, u heeft ruzie met uw baas of, u gaat in bezwaar bij de gemeente of u heeft een vraag over een testament.

De advocaten en mediators van Het Wetshuys hebben veel expertise op verschillende rechtsgebieden en kunnen u bijstaan gedurende het gehele proces, maar ook op het gebied van mediation. Heeft u een juridisch probleem en wilt u kijken of wij u verder kunnen helpen en of u in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Meer over dit onderwerp

Vacature (juridisch) secretaresse

KUN JIJ GOED PLANNEN, ORGANISEREN EN BESCHIK JE OVER UITSTEKENDE COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU! Wij …

Lees verder

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder