Het Wetshuys Advocaten en Mediators 15 jaar

Deze week is het alweer vijftien jaar geleden dat Venraynaren Sien Smeets en Petra van Enckevort de deuren openden van hun eigen advocatenkantoor. Na vijftien mooie en bevlogen jaren, kijken de dames terug op de afgelopen jaren en naar de toekomst.

Eerste werkgever

Sien en Petra ontmoetten elkaar in 2004 bij hun eerste werkgever Rechtshulp Zuid Advocaten. Sien was na haar studie Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen al een jaar werkzaam voor het Venlose advocatenkantoor, toen Petra het team van advocaten kwam versterken. Beiden werden ze daar opgeleid tot advocaat en volgden ze vanuit dat kantoor de Beroepsopleiding Advocatuur. De nadruk lag bij dat kantoor op arbeidsrecht, sociale zekerheid en bestuursrecht.

Eigen kantoor

In 2007 zat de opleiding van beide advocaten erop. Helaas besloot het kantoor waarvoor zij werkten ermee te stoppen. Sien en Petra zagen dat niet als een probleem, maar als een kans om hun droom te verwezenlijken. Ze besloten al snel om een eigen kantoor op te zetten: Het Wetshuys Advocaten en Mediators. Sien vertelt: “Het was een enorm drukke tijd. We waren nog volop in de afronding van de werkzaamheden van ons oude kantoor en hadden in het jaar daarvoor net allebei ons eerste kind gekregen. Echter, wij wilden deze kans niet laten gaan. Nu was het moment om deze stap te zetten. Na overleg met hun werkgever konden we met een kast vol dossiers op 26- en 28- jarige leeftijd amper 250 meter verderop ons eigen kantoor starten. Met hulp van familie en vrienden werd het kantoor in een mum van tijd ingericht en konden we starten.

Eerste jaren

Het kantoor had een vliegende start. We wilden ook voorzichtig zijn. We hadden een secretaresse en verder werkten we zelf in het bedrijf, aldus Petra. Op enig moment was de vraag echter zo groot dat we onze eerste advocaat konden aannemen. Sindsdien is het team versterkt met familierechtspecialist mr. Aniek Hollman.

Groei

Sien en Petra zaten niet stil. In 2012 openden ze een locatie in Venray. Zij zijn beiden geboren en getogen in de gemeente Venray en wonen daar nog steeds met hun gezin. “We zijn geworteld in de Venrayse gemeenschap’. We gingen naar Venrayse basisscholen en later naar Jerusalem en het Raayland college. De stap naar een kantoor in Venray was een logische. Daarmee was de groei echter nog niet voltooid. In 2013 besluiten de dames om zich meer te gaan specialiseren en zich nog meer te richten op onderlinge oplossingen. Zodoende werd een grote medationpraktijk opgericht.

Anno 2023

Inmiddels bestaat het kantoor uit 7 advocaten, waarvan 3 mediators, 4 juristen, 1 controller en 6 secretaresses. We hebben een enorme groei doorgemaakt, met als doel ons te specialiseren op rechtsgebieden waar we echt goed in zijn. We zorgen er ook voor dat onze mensen specialistisch opgeleid worden. Inmiddels zijn er specialisten op de rechtsgebieden Familie- en Erfrecht, Arbeidsrecht en Sociale zekerheid, Strafrecht en algemeen civiele zaken. Daarbij heeft bijvoorbeeld Sien zich gespecialiseerd in ingewikkelde scheidingen en erfrechtzaken. Samen met advocaat mr. Juulke Schobbers geeft zij leiding aan het team van erfrechtadvocaten en juristen binnen het kantoor. We merken dat er op dit moment veel vraag is op het gebied van het erfrecht, terwijl er in de regio weinig gespecialiseerde erfrechtadvocaten zijn. Sien en Juulke zijn gecertificeerd lid van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland. Sien is daarnaast nog lid van de vFAS voor familie- en erfrechtspecialisten.

Petra heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op familierechtzaken met jeugdigen alsmede arbeidsrecht en sociale zekerheid. Zij wikkelt deze zaken veelal als mediator af, doch ook als advocaat.

Maatschappelijke bijdrage

Sien en Petra vinden het belangrijk om naast hun werk als advocaat en mediator maatschappelijk betrokken te blijven. Dit doen zij door een aantal nevenfuncties te vervullen in de non- for profit sector en in vrijwilligersfuncties. Ze halen daar veel energie en plezier uit en dragen op die manier een steentje bij aan een meer leefbare wereld.

Toekomst

Als Sien en Petra naar de toekomst kijken dan willen ze graag de bestaande specialisaties steviger neerzetten en nog meer blijven inzetten op het bereiken van oplossingen voor hun cliënt, waarbij de weg naar de rechter pas als laatste aan bod komt.  Alle cliënten moeten kunnen rekenen op een advocaat die er voor hen staat, rekening houdt met hun emoties en die op de hoogte is van alle ins en outs, zowel juridisch als feitelijk.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

Jurist Sociale zekerheidsrecht en Arbeidsrecht (HBO/WO)

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. biedt aan particulieren en ondernemers betaalbare rechtsbijstand. Een hoge kwaliteit, gedrevenheid en de mens …

Lees verder