Waar of niet waar? Advocaten kunnen niet met cijfers omgaan

“Als ik goed was geweest in rekenen dan was ik wel wiskundige geworden en geen advocaat.”

Dit had een uitspraak van een advocaat kunnen zijn, waarbij natuurlijk alles draait om de letter van de wet. En minder om cijfers. Muggenziften op taalgebruik daar zijn wij advocaten goed in. Risico’s indekken door middel van goochelen met taal is een van de dingen die ons op het lijf is geschreven. Desondanks ben ik van mening dat er wel degelijk advocaten zijn die goed kunnen rekenen. Advocaten die verder kijken dan hun neus lang is en die het onderste uit de kan boven willen halen, of dit nou woorden of getallen zijn. En dat is maar goed ook. Kennis van en inzicht in cijfers is een belangrijke voorwaarde om een goed familierecht of erfrechtadvocaat te kunnen zijn.

In je rechtenopleiding, met natuurlijk de opleiding Fiscaal Recht daargelaten, bestaan je vakken voornamelijk uit het stampen van regels omtrent verschillende rechtsgebieden. Van arbeidsrecht tot strafrecht en van bestuursrecht tot aansprakelijkheidsrecht. Noem ‘iets’+recht en ik weet er waarschijnlijk een heleboel van. Vakken als wiskunde zitten vaak niet in het curriculum. In mijn praktijk kom ik echter voortdurend in aanraking met cijfers. De verkoop van een echtelijke woning, de hoogte van een vordering of de verdeling van een nalatenschap, het bepalen van de waarde van een bedrijf: overal worden bedragen genoemd. Dit is vrij logisch nu er natuurlijk vaak procedures worden gevoerd over geld.

Een advocaat die niet kan rekenen, gaat in de praktijk simpelweg niet functioneren. De concurrentie is moordend, mijn collega-advocaten zijn pitbulls die (vrijwel) allemaal even scherp zijn en ieder foutje wordt meteen rigoureus afgestraft. Dit doe ik zelf namelijk ook. Daarom vind ik het dan ook ontzettend belangrijk dat de medewerkers op ons kantoor niet alleen juridisch maar ook financieel onderlegd zijn. Cursussen in alimentatie rekenen, jaarrekeninglezen en het huwelijksvermogensrecht zijn dan ook aan de orde van de dag. De zittingen met en processtukken van andere advocaten houden mij hierin scherp. “Kennis heb je namelijk niet alleen maar deel je met anderen.”

Nu even terug naar de advocaat die zegt dat hij niet kan rekenen. Deze advocaat bestaat niet. Dat hij geen wiskundige is geworden, betekent helemaal niet dat hij slecht is in rekenen. Dit betekent enkel dat hij wiskundige kennis probeert te combineren met muggenziften over taal, een onuitstaanbare nieuwsgierigheid naar de feiten en de drang om de onderste steen – lees som – boven te willen halen.

Contact

Heeft u een juridisch probleem waarbij mede een groot financieel aspect een belangrijke rol speelt? Dan kunt u natuurlijk contact met mij opnemen via onze website of via telefoonnummers 077-3561100 (Venlo), 0478-588277 (Venray) of 0485-748022 (Boxmeer). Onze deskundige medewerkers zullen u dan van juridische bijstand voorzien in uw geschil.

Meer over dit onderwerp

Het Wetshuys Advocaten en Mediators 15 jaar

Deze week is het alweer vijftien jaar geleden dat Venraynaren Sien Smeets en Petra van Enckevort de deuren openden van …

Lees verder

Kosteloos een advocaat voor ouders die het gezag over hun kinderen dreigen te verliezen

Vanaf 1 januari 2023 kunnen ouders bij procedures met betrekking tot gezagsbeëindiging gebruikmaken van kosteloze rechtsbijstand van een gespecialiseerd jeugdrechtadvocaat. …

Lees verder

Even voorstellen: Sharon van den Groenendael

Sharon is sinds 4 oktober 2022 in dienst bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators in de functie van jurist. In …

Lees verder