Auto-ongelukken zijn lang niet altijd de schuld van een brokkenpiloot

Het zijn misschien wel de meest schrijnende gevallen binnen het strafrecht. Verkeersongevallen waarbij de automobilist een, al dan niet dodelijk, slachtoffer maakt. Zelden is er opzet in het spel. Toch gaat het Openbaar Ministerie bijna altijd tot vervolging van de bestuurder over.

De auto is het meeste gebruikte moordwapen in Nederland, zo kopte dagblad de Telegraaf ooit. Immers zijn in Nederland meer doden te betreuren als gevolg van een auto-ongeluk dan als gevolg van, bijvoorbeeld, een schietincident. Wellicht wat kort door de bocht, moord impliceert een voorbedachte opzet tot doden en daarvan is zelden sprake bij een dodelijk auto-ongeval. Toch laat het eens te meer zien dat ernstige auto-ongelukken aan de orde van de dag zijn.

De Wegenverkeerswet

De artikelen 6 tot en met 8 van de Wegenverkeerswet zien op de strafbaarheid bij dergelijke ongevallen. Het kan zijn dat een automobilist veel te hard rijdt of met teveel alcohol achter de kiezen de weg opgaat. Als hij of zij dan een ongeluk veroorzaakt, kan de strafrechter oordelen dat er sprake is van onvoorzichtig of zelfs roekeloos rijgedrag. Toch zijn de straffen die de rechter in de regel daarvoor oplegt niet extreem hoog. In de meeste gevallen kiest een rechtbank voor een taakstraf in combinatie met een rijontzegging. De ratio daarachter is simpel: de bestuurder had nooit de intentie om slachtoffers te maken en is zelf vaak, al is het maar psychisch, ook deels slachtoffer.

Dat wordt een ander verhaal als een automobilist vaker de fout ingaat: als een bestuurder voor een tweede keer met teveel alcohol in het bloed een ongeluk veroorzaakt, kan de straf een stuk hoger uitvallen. Recidive wordt bij verkeersongevallen zwaar aangerekend: een rechter verwacht dat een automobilist toch wel echt leert van zijn fouten.

Ongeval met opzet

Ten slotte zijn er nog de gevallen dat de auto daadwerkelijk als wapen wordt ingezet. Daarvan is sprake als een automobilist doelbewust op iemand inrijdt, met louter als oogmerk die persoon te verwonden of te doden. In die gevallen is het reguliere strafrecht van toepassing en zullen de straffen niet anders zijn dan bij een (poging tot) doodslag of mishandeling met een ander wapen.

Gevallen uit die laatste categorie komen niet vaak voor. Het overgrote deel van de auto-ongelukken is vaak een trieste samenloop van omstandigheden. Een ongeluk zit vaak in een heel klein hoekje. Bent u betrokken geraakt bij een dergelijk ongeluk, als slachtoffer of als dader, twijfel dan niet om met een van onze advocaten contact op te nemen. Onze advocaten zijn specialist op het gebied van verkeersongevallen en kunnen u bijstaan met advies.

Contact

Meer over dit onderwerp

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Even voorstellen: Sharon van den Groenendael

Sharon is sinds 4 oktober 2022 in dienst bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators in de functie van jurist. In …

Lees verder

Hoe gaan wij om met een langslepende juridische procedure?

Casus – verbintenissenrecht Onze advocaat mr. Marly van Rooij bezocht recent het Paleis van Justitie in Arnhem voor de mondelinge …

Lees verder