Dwangsommen vorderen van de Belastingdienst bij niet tijdig beslissen op uw aanvraag?
Heeft u de Belastingdienst verzocht om een beslissing te nemen, bijvoorbeeld in het kader van de Toeslagenaffaire, maar blijft een beslissing uit? Wanneer de Belastingdienst niet binnen de wettelijke termijn beslist, kunt u een dwangsom vorderen. Dit biedt niet alleen een manier om druk uit te oefenen, maar ook om uw recht te halen. De advocaten en juristen van Het Wetshuys weten wat uw rechten zijn en welke middelen ze in kunnen zetten om uw recht te halen.
Wat is de beslistermijn van de Belastingdienst?
De Belastingdienst heeft een wettelijke termijn om op uw aanvraag of bezwaar te beslissen. Meestal is deze termijn acht weken, maar in complexe zaken, zoals in de Toeslagenaffaire, kan de termijn langer zijn. Als de Belastingdienst een termijn overschrijdt, kunt u actie ondernemen om een beslissing (sneller) af te dwingen.
Wat kunt u doen als de Belastingdienst niet tijdig beslist?
Wanneer de Belastingdienst de beslistermijn overschrijdt, kunt u het volgende stappenplan volgen:
- Indienen van een ingebrekestelling: U stelt de Belastingdienst schriftelijk in gebreke. Hiermee geeft u ze nog twee weken de tijd om alsnog te beslissen. In de ingebrekestelling maakt u aan de Belastingdienst kenbaar dat ze aan u een dwangsom verschuldigd zijn indien ze niet binnen twee weken een beslissing nemen.
- Vordering van een dwangsom: Als de Belastingdienst na deze twee weken nog steeds niet beslist, heeft u recht op een dwangsom. Deze bedraagt maximaal € 1.442,00.
- Beroep bij de rechter: Als een beslissing uitblijft, kunt u een beroepschrift niet tijdig beslissen indienen bij de rechter. In het beroepschrift verzoeken we de rechter om aan de Belastingdienst een termijn op te leggen waarbinnen ze een beslissing moeten maken. Daarna vragen we de rechter om een dwangsom te bepalen voor elke dag dat de Belastingdienst te laat is met het nemen van een beslissing.
Schakel onze hulp in
Het Wetshuys Advocaten en Mediators staat voor u klaar om uw belangen te behartigen in dit proces. Wij treden als gemachtigde voor u op, waardoor we u kunnen ontlasten. Daarnaast zien wij erop toe dat uw rechten worden nageleefd. Dit zijn de voordelen van onze hulp:
- Geen kosten voor u: Bij een gegrond beroep vergoedt de Belastingdienst de proceskosten. Dit betekent dat u ons niet hoeft te betalen voor onze ondersteuning.
- Controle van de uiteindelijke beslissing: Wij controleren ook of de uiteindelijke beslissing op uw aanvraag of bezwaar correct is. Als dat niet zo is, ondernemen we verdere stappen om uw recht te halen.
- Deskundige begeleiding: Onze specialisten hebben veel ervaring met procedures tegen de Belastingdienst. Wij staan dan ook vele gedupeerden van de Toeslagenaffaire bij. Voor ons is het dan ook van groot belang om uw zaak tot een goed einde te brengen.
Wacht u al te lang op een beslissing van de Belastingdienst? Aarzel niet en neem contact met ons op. Bel ons vandaag nog of vul het contactformulier in op onze website. Wij helpen u graag verder!