Films en muziek downloaden: mag dat nu wel of niet?

Deze week werd bekend dat grote platenmaatschappijen de website youtube-mp3.org voor de rechter slepen. Via de website is het mogelijk om muziek van YouTube om te zetten naar een mp3-bestand. Ofwel, software om illegale thuiskopieën te maken, zo betogen de platenmaatschappijen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik nu wel of niet illegaal.

De hoofdregel is simpel: downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk is verboden. Sinds 2014 is dat ook al zodanig in de wet opgenomen. Daarmee sloot Nederland overigens achteraan in de rij: in veel landen bestaat een dergelijk verbod al jaren. Vooral de voorbeelden uit de Verenigde Staten spreken tot de verbeelding: een 18-jarige jongen kreeg ooit eens een boete van bijna drie ton omdat hij ooit één muziekalbum van de bekende zangeres Beyoncé had gedownload.

De individuele downloaders

Zo’n vaart zal het in Nederland niet lopen. Sterker nog, uit recent onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat sinds de invoering van het downloadverbod nog geen enkele individuele downloader is aangepakt. De stichting Brein, dat de belangen van rechthebbenden in Nederland behartigt, richt zijn pijlen vooralsnog alleen op aanbieders van illegale content. Toch lijkt dat te veranderen. Tim Kuik, directeur bij Brein, laat aan het NRC weten dat filmdistributeurs nog dit jaar de handen ineen zullen slaan om particulieren die illegaal een film downloaden aan te pakken. Dat gaat via de civielrechtelijke weg, en niet via het strafrecht. Met hulp van een Duits IT-bedrijf zouden de filmmaatschappijen inmiddels de ip-adressen hebben opgespoord van internetgebruikers die zich schuldig maken aan het illegaal downloaden.

In Duitsland zijn de eerste procedures tegen individuele gebruikers inmiddels gaande. De bedragen die worden gevorderd zijn overigens niet zo hoog als aan de andere kant van de oceaan. Zo kreeg een Nederlandse student die in Duitsland stage liep een schadeclaim van ruim 1.000 euro aan de broek vanwege het downloaden van vijf afleveringen van de tv-serie The Vampire Diaries.
Het ligt in de lijn der verwachting dat eventuele claims in Nederland van een vergelijkbare orde van grote zullen zijn. Zo geeft filmdistributeur Dutch Filmworks aan 150 euro te willen vorderen voor iedere film waarop zij de rechten hebben en die illegaal wordt gedownload.

Heeft u vragen naar aanleiding van het downloadverbod? U kunt vrijblijvend contact opnemen met een van onze advocaten.

Contact

Meer over dit onderwerp

Vacature (juridisch) secretaresse

KUN JIJ GOED PLANNEN, ORGANISEREN EN BESCHIK JE OVER UITSTEKENDE COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU! Wij …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Jurist Sociale zekerheidsrecht en Arbeidsrecht (HBO/WO)

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. biedt aan particulieren en ondernemers betaalbare rechtsbijstand. Een hoge kwaliteit, gedrevenheid en de mens …

Lees verder