Heb ik recht op bijstand?

Geschreven door mr. René Menting

Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat bijna een half miljoen inwoners van Nederland in 2015 een bijstandsuitkering ontvingen. Daarmee is het verreweg de meest verstrekte uitkeringsvorm in Nederland. Bijstand, wanneer heeft u er recht op?

Nederland heeft een vergaand stelsel van sociale zekerheid, waarop de bijstandsuitkering het sluitstuk vormt. Het is een vangnet, om te zorgen dat men zonder enige vorm van inkomen toch overeind kunnen blijven in de maatschappij. Het is ook de uitkering met de minste lusten (op dit moment schommelt de gemiddelde bijstandsuitkering op 900-1200 euro per maand, inclusief toeslagen) en de meeste lasten (denk alleen al aan de sollicitatieplicht en meldplicht).

Inkomen en bezit

Om aanspraak te maken op een bijstandsuitkering moet vast komen te staan dat u heel krap zit. U heeft geen werk, of werkt slechts een inkomen onder de € 900,00 – € 1.200,00. Als u samenwoont wordt het inkomen van partner meegeteld. Ten slotte, en dat blijkt regelmatig een valkuil te zijn, heeft u ook amper eigen vermogen. Mocht blijkt dat u duizenden euro’s (voor de alleenstaande bijna € 6.000,00 en voor een stel of alleenstaande ouder € 11.000,00) op de spaarrekening heeft staan, wordt uw aanvraag voor een bijstandsuitkering hoogstwaarschijnlijk geweigerd. Heeft u een dure Audi voor de deur, kan de gemeente van u eisen dat u deze eerst verkoopt.

Werkloos

De zzp’er die langere tijd geen klussen heeft, de vrouw die na echtscheiding amper nog inkomen ontvangt: het zijn de scenario’s waarbij de bijstandsuitkering soelaas kan bieden. Ook wanneer u op staande voet ontslagen wordt, en daarom geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering, kunt u een beroep op de bijstand doen. Let wel, vaak krijgt u dan wel een aanvullende strafmaatregel opgelegd. Dat kan bijvoorbeeld een korting op de hoogte van uw uitkering zijn.

Van u wordt ten slotte niet vereist dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Een rechtmatige inschrijving op een adres in Nederland is voldoende. Bent u daarentegen wel Nederlands, maar staat u niet ingeschreven op een adres, heeft u geen recht op bijstand. Dat geldt overigens ten slotte ook als u jonger bent dan 18 jaar.

De aanvraag

De aanvraag voor bijstand gaat via de gemeente. Tegenwoordig gebeurt dat digitaal, waarna een intakegesprek bij de gemeente plaatsvindt. Indien u problemen ondervindt met de aanvraag, of een afwijzing van de gemeente ontvangt, kunt u vrijblijvend met ons contact opnemen voor advies.

Contact

Meer over dit onderwerp

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Even voorstellen: Sharon van den Groenendael

Sharon is sinds 4 oktober 2022 in dienst bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators in de functie van jurist. In …

Lees verder

Hoe gaan wij om met een langslepende juridische procedure?

Casus – verbintenissenrecht Onze advocaat mr. Marly van Rooij bezocht recent het Paleis van Justitie in Arnhem voor de mondelinge …

Lees verder