Heeft uw kind recht op zomaar een extra weekje vakantie?

Goed nieuws voor schoolgaand Nederland: de Kerstvakantie staat voor de deur. Het is in Nederland de enige officiële vakantie waarbij de basis- en middelbare scholen overal dicht zijn. De rest van het jaar zijn de vakanties per regio verschillend. Zo begint in het noorden van Nederland de zomervakantie van 2017 maar liefst drie weken later dan in het midden van het land. Dat kan nog wel eens voor praktische problemen zorgen. Mag je als ouders besluiten de zomervakantie voor je kind een weekje eerder te laten beginnen? Of juist buiten de schoolvakanties om een paar dagen vrij nemen?

Extra vakantie voor het kind

Dat ieder kind ouder dan vijf jaar verplicht is vijf dagen per week naar school te gaan, is wettelijk vastgelegd. Toch krijgen ouders wel wat speling: in de wet staat dat ouders voor hun kinderen één keer per jaar voor een periode van maximaal tien dagen extra vakantie mogen opvragen.

Daar zijn overigens wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo mag een kind niet in de eerste twee weken na de zomervakantie nog eens extra vrij krijgen. Ook moet een ouder kunnen aantonen dat hij of zij tijdens de reguliere schoolvakanties geen vrij kan nemen van werk, waardoor een vakantie buiten de schoolvakanties de enige mogelijkheid is.Ten slotte zijn er nog tal van uitzonderingen van toepassing, die verder zijn uitgekristalliseerd in jurisprudentie.

Gaat het om een periode van langer dan tien dagen, dan moet een verzoek niet aan een schooldirecteur maar aan een leerplichtambtenaar worden gericht. En die oordelen streng, zo blijkt uit tal van gevoerde rechtszaken. Zo kreeg een man uit het Gelderse Huissen, die zijn kinderen zonder toestemming voor een periode van drie weken meenam naar hun zieke moeder in de Filipijnen, een boete van 1.500 euro van de leerplichtambtenaar. Een terechte boete, aldus de rechtbank. De man had immers vooraf toestemming moeten vragen.

Ten slotte bestaan er nog de uitzonderlijke gevallen dat een kind volledig vrijgesteld is van leerplicht. Zo mogen leerplichtigen uit de grensstreek ook onderwijs in België of Duitsland volgen. Een meisje uit Venlo dat naar een basisschool in het Duitse Kaldenkirchen gaat, hoeft niet ook in Nederland nog eens naar school. Hetzelfde geldt indien een kind vanwege psychische of fysieke klachten niet in staat is om onderwijs te volgen.

Contact

Meer over dit onderwerp

Persoonlijkheidsproblematiek

Aan de term persoonlijkheidsproblematiek zijn in de afgelopen eeuw verschillende betekenissen toegekend. Waar bepaalde gedragingen in de geschiedenis als ‘psychiatrisch …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Jurist Sociale zekerheidsrecht en Arbeidsrecht (HBO/WO)

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. biedt aan particulieren en ondernemers betaalbare rechtsbijstand. Een hoge kwaliteit, gedrevenheid en de mens …

Lees verder