Van elftalfoto tot babykiekjes: wat mag zomaar op Facebook?

Onlangs klaagde een 18-jarige vrouw uit Oostenrijk haar ouders aan vanwege babyfoto’s die zij in 2009 op social media site Facebook plaatste. “Ik ben het zat dat mijn ouders me niet serieus nemen”, zo liet ze weten aan de media. Het gaat in totaal om zo’n 500 foto’s. “Ik vroeg mijn ouders om ze te verwijderen, maar dat wilden ze niet. Dan maar naar de rechter.”
De zaak komt in november voor bij de Oostenrijkse rechter. Wordt de vrouw in het gelijk gesteld, dan kan zij een schadevergoeding van zo’n 3.000 euro tot 10.000 euro tegemoet zien.
Het is een extreem geval binnen het spectrum van een steeds groter wordend probleem. Want foto’s en Facebook: hoe zit dat nu eigenlijk? Mag iedereen zomaar foto’s van elkaar uploaden?

Een vraag die niet met een simpel ja of nee te beantwoorden is. Hooguit kun je zeggen dat het in beginsel toegestaan is, maar er een hoop mitsen en maren om de hoek komen kijken. Zo is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het openbaren en vermenigvuldigen. Met andere woorden, als een foto op Facebook wordt gezet (geopenbaard), betekent dat nog niet dat een ander die foto zomaar mag downloaden of kopiëren (vermenigvuldigen). Voor dat laatste is uitdrukkelijke toestemming nodig.

In hoeverre schendt de foto uw privacy?

Ook relevant is de vraag in hoeverre de foto de privacy van de geportretteerde schendt. Dat is een grijs gebied, volledig afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Sta je op een elftalfoto van een voetbalteam? Weinig kans dat je publicatie van een dergelijke foto kan tegenhouden. Heel anders is dat natuurlijk wanneer het een foto in een intieme setting betreft.
Zoals bijvoorbeeld de babyfoto’s van de Oostenrijkse dame. Op de foto’s is onder meer te zien hoe ze als jonge baby op een potje zit en naakt in bed slaapt. “Mijn ouders kenden geen schaamte en grenzen”, zo liet ze weten.

Een foto tegen je zin online

Wat te doen als er tegen je zin in een foto op Facebook staat? De eerste stap is degene die de foto online heeft gezet, aan te schrijven. Een berichtje met het verzoek tot verwijdering volstaat. Heeft dat geen effect, bestaat de mogelijkheid om de foto bij Facebook te rapporteren. Facebook honoreert dergelijke verzoeken bijna altijd. Gebeurt dat toch niet, dan resteert de gang naar de rechter. Onder meer met een kort geding kan een Facebookgebruiker worden gedwongen de foto van zijn profiel te verwijderen. Geeft hij of zij daar geen gehoor aan, kan er een dwangsom worden opgelegd.

Heeft u vragen over bovenstaande? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Contact

Meer over dit onderwerp

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Even voorstellen: Sharon van den Groenendael

Sharon is sinds 4 oktober 2022 in dienst bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators in de functie van jurist. In …

Lees verder

Hoe gaan wij om met een langslepende juridische procedure?

Casus – verbintenissenrecht Onze advocaat mr. Marly van Rooij bezocht recent het Paleis van Justitie in Arnhem voor de mondelinge …

Lees verder