15 jaar ouderschapsplan: een uitkomst

Het ouderschapsplan bestaat 15 jaar. Het maken van een ouderschapsplan is sinds 2009 wettelijk verplicht bij een scheiding met kinderen jonger dan 18 jaar. Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen de ouders, waarin afspraken zijn vastgelegd over de invulling van hun ouderschap.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. De volgende punten komen altijd terug:

  • De betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan;
  • De verdeling van de zorg- en opvoeding (zorgregeling/omgangsregeling);
  • Hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind;
  • Hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Ervaringen ouderschapsplan gescheiden ouders

Uit een onderzoek van 463 gescheiden ouders blijkt dat het ouderschapsplan als een welkome leidraad in een moeilijke periode wordt beschouwd. Opvallend is dat meer dan de helft van de gescheiden ouders het zelfs een goed idee vindt om al tijdens de relatie afspraken te maken over de kinderen.

Behoefte van kind staat centraal

Wij vinden de verplichtstelling van het ouderschapsplan een uitkomst. Bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators worden ouders begeleid tijdens en na een scheiding. Terwijl we de juridische onderdelen samen met u doorlopen, leggen we een solide basis voor een nieuwe toekomst. Deze basis begint bij het opstellen van een ouderschapsplan. Complexe scheidingen nemen toe. Daarbij kunnen de ouders door aanhoudende ernstige conflicten het belang en welzijn van hun kinderen uit het oog verliezen. Sien herkent deze ontwikkeling. “Zorgwekkend, want uit onderzoek blijkt dat een complexe scheiding ernstige gevolgen heeft voor kinderen, zoals: stress, hechtingsproblemen en loyaliteitsconflicten. Dit is nadelig voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind.” Om die reden staat de behoefte van het kind altijd centraal bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators. “We vinden het belangrijk dat mensen zich realiseren wat de impact van een scheiding is op kinderen en hoe je er als ouders mee om kunt gaan”, aldus Petra.

Persoonlijke en toekomstgerichte aanpak

Cliënten kunnen rekenen op een persoonlijke en toekomstgerichte aanpak. “Elke scheiding is anders, want geen gezin is hetzelfde. We staan stil bij het emotionele aspect, zonder onze rol te verliezen, zodat we wel stappen blijven maken. We doen wat nodig is, nu en voor later, en dat betekent ook de moeilijke vragen stellen of soms maatschappelijk werk inschakelen.” Die moeilijke vragen gaan vaak over erfrecht. “Daar is momenteel nog te weinig aandacht voor, terwijl het wel een heel belangrijk onderwerp is”. Bij een scheiding zijn er direct erfrechtelijke gevolgen. Het is belangrijk deze in kaart te brengen, zodat inzichtelijk wordt of die gevolgen in overeenstemming zijn met de wensen.

Respectvol

Sien drukt ouders die gaan scheiden op het hart om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. “Bij Het Wetshuys Advocaten en Mediators zullen we altijd proberen aan te sturen op mediation.” Bij mediation treedt een mediator namens beide ouders op. Bij dit traject maken ouders zelf afspraken zonder tussenkomst van een rechter. Naast Sien en Petra is ook Aniek Hollman werkzaam als mediator en familierechtspecialist. Volgens Aniek: “Door een scheiding juridisch goed en vreedzaam te regelen, kunnen de kinderen later (hopelijk) terugkijken op een periode die helaas verdrietig en moeilijk was, maar waar ze wel het gevoel hadden dat hun ouders ze op de eerste plek zetten.” Lees voor meer informatie onze folder ‘Als ouders uit elkaar…wat betekent dit voor je kind?

Contact

Heeft u vragen over het ouderschapsplan of andere vragen omtrent het familierecht? Op 15 september a.s. doet Het Wetshuys mee aan de Dag van de Scheiding. Het thema is: 15 jaar ouderschapsplan – uitkomst of Illusie? Loop deze dag vrijblijvend binnen op onze locatie in Venlo of Venray voor vragen m.b.t. het ouderschapsplan. Of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 077 – 356 11 00. Tevens bent u welkom voor andere vragen omtrent scheiding of familierecht. Ook voor onze andere vestigingen kunt u kosteloos een afspraak maken of bellen.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Kosteloze rechtsbijstand bij eerste (spoed) uithuisplaatsing

Vanaf begin 2023 is er een pilot gestart, waarbij ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de Raad …

Lees verder