Blik op de praktijk: ondernemer in scheiding

Onze erf- en familierechtspecialiste mr. Sien Smeets is mede-eigenaar van ons kantoor en dus zelf ondernemer. Zij weet wat ondernemers bezighoudt, maar ziet ook de andere kant. De echtgenoot van de ondernemer, die vaak jaren hard heeft meegewerkt in de onderneming. Sien houdt van de combinatie recht, cijfers en omgaan en verwerking van alle emoties die met een scheiding gepaard gaan. Dit maakt dat zij veel scheidingen behandelt waarvan een of beide echtgenoten ondernemer zijn. Ook wikkelt zij als advocaat, mediator, executeur of vereffenaar regelmatig ingewikkelde nalatenschappen af waarin een onderneming betrokken is.

Sien geeft u graag een kijkje in haar ingewikkelde praktijk en probeert haar werk begrijpelijk te maken voor cliënten en anderen die interesse hebben in het recht.

Scheiding en onderneming

Zo staat Sien op dit moment een cliënt bij die na jaren twijfelen de stap toch zette. Hoe verdrietig ook, er moest een scheiding komen. De cliënt zag geen enkele andere oplossing meer, omdat hij al jaren gebukt ging onder de problematiek waarmee de partner kampte. Partijen hadden jaren samengewerkt in hun onderneming. Die stond op naam van de toekomstige ex. Er waren huwelijkse voorwaarden. Onze cliënt verliet de woning en probeerde zo snel mogelijk aan het werk te komen. Dat lukte. Echter, dit gaf nog onvoldoende inkomen om in het levensonderhoud te voorzien.

Samen met cliënt besloot Sien om te gaan onderzoeken wat nodig was om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Niemand had belang bij een lange en dure procedure. Daarom zocht Sien contact met de advocaat van de ex. Nadat zij de structuur van alle ondernemingen had opgezocht via de KvK vroeg zij om alle jaarstukken en belastingaangiftes van de laatste drie jaar, zodat zij een inschatting kon maken van de alimentatie en de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden.

Deze informatie was het opstapje voor uitgebreid inhoudelijk overleg met de advocaat van de ex. Dit leidde uiteindelijk tot overeenstemming tussen de partners. Er werd een convenant gemaakt. Partijen hoefden niet meer naar de rechter. De ondernemer kon zijn bedrijf voortzetten. De partner kreeg waar hij recht op had en de afspraken over de alimentatie waren dusdanig dat beide partners prima in hun levensonderhoud konden voorzien.

Wat ervoor zorgde dat deze scheiding op deze manier geregeld kon worden?

  • Zowel Sien als de advocaat van de ex hadden uitstekende kennis van cijfers en jaarrekeningen, waardoor zij zich beiden niet door elkaar van de wijs lieten brengen. Dit bracht een eerlijke, transparante onderhandeling op het scherpst van de snede.

  • Sien was partijdig. Zij was tenslotte de advocaat van haar cliënt, de vertrekkende echtgenoot. Maar door de belangen van de ex in kaart te brengen en te begrijpen was zij in staat tot oplossingen te komen die ook voor de ondernemer aanvaardbaar waren.

  • Sien bleef oog houden voor de emoties van beide partijen en hield rekening met de problematiek tussen beiden en van partijen zelf.

Sien vindt dat cliënten recht hebben op een advocaat die ervoor zorgt dat zij weer verder kunnen. Die juridisch een topper is en vooral kijkt naar praktische werkbare oplossingen. Zij doet dit meestal door onderhandelingen, waarbij zij haar goede sociale antenne inzet. Als het nodig is voert zij een procedure. Daarbij zet ze hoog in op het juridisch inhoudelijk verweer, doch blijft ze respectvol op de persoon. Daarmee hoopt ze voor cliënten het goede voorbeeld te geven in de omgang met hun toekomstige ex.

Contact

Bent u ondernemer en gaat u uit elkaar? Of een ander andere vraag? Bel een van onze familierechtspecialisten. Zij zijn expert in familierecht, maar hebben ook extra oog voor emoties en problematiek bij een van de partners.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Kosteloze rechtsbijstand bij eerste (spoed) uithuisplaatsing

Vanaf begin 2023 is er een pilot gestart, waarbij ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de Raad …

Lees verder