De psychopatische cliënt of tegenpartij: bestaat die?

Mijn ex-vrouw is een borderliner, mijn ex-man is een psychopaat. In onze praktijk komen we dergelijke uitspraken dagelijks tegen. In onze vorige blog is ingegaan op de narcistische cliënt. In deze blog zal ik uitleggen wat het begrip psychopaat betekent, wat voor eigenschappen er bij een dergelijke persoonlijkheid horen en hoe dit van invloed is op het werk dat ik doe.

Psychopathie

Psychopathie is géén officiële volgens de DSM-5 gekwalificeerde stoornis/ aandoening, maar toch wordt de term regelmatig gebruikt. Met psychopaten worden mensen aangeduid die een Antisociale Persoonlijkheidsstoornis + hebben. Hierbij komt de gewetensfunctie slechts gebrekkig tot stand, hetgeen zich uit in veronachtzaming van sociale en morele normen, manipulatie en zelfingenomenheid. Geschat wordt dat psychopathie slechts zelden voorkomt (bij minder dan 1% van de wereldbevolking). Is een psychopaat dan altijd ‘slecht’ en kan deze niet functioneren in de maatschappij? Niets is minder waar. Veel mensen met kenmerken van een psychopaat zijn werkzaam binnen hoge functies in het bedrijfsleven. Hier zijn zelf boeken over geschreven waaronder ‘snakes in suits’.

In de praktijk

Zoals reeds te kennen is gegeven komt psychopathie niet heel veel voor onder de bevolking. Toch kom ik hier op mijn werk vaker mee in aanraking. U kunt zich voorstellen dat het een enorme uitdaging is om om te gaan met een cliënt of een wederpartij die slechts een gebrekkige gewetensfunctie heeft ontwikkeld. Er is namelijk geen verschil tussen goed en kwaad en het eigen gewin staat altijd voorop. Gebrek aan empathie is lastig, vooral wanneer er een gezin in het spel is en kinderen hier de dupe van kunnen worden.

Desalniettemin is het niet onmogelijk om met dergelijke mensen te werken. Door onze kennis en ervaring en de raakvlakken die diverse van onze medewerkers hebben met de forensische psychiatrie is er altijd iemand te vinden die bij de situatie pas en die de stappen kan doorzien. Want oppervlakkige charme en intelligentie zijn niet alleen de kenmerken van een psychopaat!

Contact

Heeft u vragen over het voorgaande? Onze advocaten en mediators kunnen u verder helpen. Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer 077-3561100 of stuur een e-mail naar advocaten@hetwetshuys.nl.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Kosteloze rechtsbijstand bij eerste (spoed) uithuisplaatsing

Vanaf begin 2023 is er een pilot gestart, waarbij ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de Raad …

Lees verder