De kerstvakantie in aantocht, en uw ex-partner weigert om toestemming voor een buitenlandse vakantie te geven?

De feestdagen komen eraan en veel gezinnen kijken uit naar een welverdiende vakantie, mogelijk zelfs naar het buitenland. Voor gescheiden ouders of gezinnen met een andere zorgstructuur geldt dat de achterblijvende ouder toestemming moet geven voor het ondernemen van een buitenlandse reis met kinderen. In deze blog legt Ilona Hendrikx uit wat u kunt doen als uw ex-partner weigert om deze toestemming te geven.

Wat is vervangende toestemming?

Wanneer uw ex-partner weigert om toestemming voor de vakantie te geven, dan kunt u de rechter vragen om vervangende toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan.

Waarom heeft u (vervangende) toestemming nodig?

In Nederland is het uitgangspunt dat gezaghebbende ouders instemmingsrecht hebben bij belangrijke beslissingen, zoals het nemen van een vakantie met kinderen. Wilt u met de kinderen naar het buitenland, en is de andere ouder het daar niet mee eens? Dan kan een verzoek tot vervangende toestemming bij de rechter noodzakelijk zijn. Hieronder treft u enkele tips and tricks voor het regelen van de (vervangende) toestemming.

Stap 1: communicatie met de andere ouder
Voordat je juridische stappen onderneemt, is het raadzaam om eerst in gesprek te gaan met de andere ouder. Licht je vakantieplannen toe, waaronder de bestemming en de specifieke data. Soms kan een goed gesprek veel misverstanden ophelderen en tot toestemming leiden.

Stap 2: verzoek indienen bij de rechter
Mocht het gesprek met de andere ouder geen resultaat opleveren, dan kunt u een verzoek om vervangende toestemming indienen bij de rechtbank. Wij kunnen u hierbij helpen.

Stap 3: de zitting
Na indiening van uw verzoek zal de rechtbank een zitting plannen. Beide ouders krijgen de gelegenheid om hun standpunten toe te lichten ter zitting. De rechter kijkt naar het belang van het kind, alsmede de argumenten van beide ouders. Houd er rekening mee dat de beslissing van de rechter soms tijd kan vergen, dien uw verzoek daarom ruim voor de reisdatum in.

Stap 4: de beslissing van de rechter
Als de rechter de vervangende toestemming verleent, ontvangt u een officiële beschikking. Dit document dient u mee te nemen op reis.

Tips voor een succesvolle reis

  • Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten bij u heeft, zoals de rechterlijke beschikking en eventuele reisdocumenten van de kinderen.
  • Houd de andere ouder op de hoogte van de reisplannen en blijf open in de communicatie.
  • Zorg ervoor dat de afspraken die met de rechter zijn gemaakt na worden gekomen.

Conclusie

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over uw persoonlijk situatie, of wenst u onze bijstand? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer over dit onderwerp

De kerstvakantie in aantocht, en uw ex-partner weigert om toestemming voor een buitenlandse vakantie te geven?

De feestdagen komen eraan en veel gezinnen kijken uit naar een welverdiende vakantie, mogelijk zelfs naar het buitenland. Voor gescheiden …

Lees verder

Voorlopige voorzieningen bij echtscheiding

Een echtscheiding kan veel vragen oproepen en bovendien leiden tot spanningen, vooral wanneer het gaat om praktische zaken, zoals de …

Lees verder

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen is een ingrijpende en emotionele aangelegenheid. Door de rechter dient een niet lichtvaardige beslissing …

Lees verder