Kind dat geen contact meer wil met één van zijn/haar ouders

Onze familierechtadvocate mr. Aniek Hollman heeft regelmatig een zitting. Recentelijk behandelde de rechtbank een aangrijpende zaak over een kind dat geen contact meer wil met zijn vader.

Zaken waarbij één van de ouders geen contact (meer) heeft met zijn of haar kind, grijpen mij enorm aan. Het komt voor bij kinderen van alle leeftijden en kan zowel vaders als moeders overkomen. Eén ding is altijd hetzelfde: het veroorzaakt voor alle partijen enorm veel pijn en verdriet.

Casus

Een jongen van 13 jaar wil van de een op de andere dag zijn vader niet meer zien. Voor de vader is dit een enorme schok, met name omdat het totaal onverwacht kwam. Vader heeft de indruk dat zijn zoon wordt beïnvloed door zijn moeder en stiefvader. Moeder zegt daarentegen dat het de eigen schuld van vader is, omdat hij vervelend zou doen tegen zijn zoon. Waar de waarheid ligt? Dit is voor de rechter moeilijk om vast te stellen, hij was er tenslotte niet bij.

De rechter concludeert allereerst dat het belangrijk is dat er gewerkt wordt aan contactherstel tussen vader en zoon. Wanneer er geen contact is tussen een ouder en een kind kan dit voor het kind enorm schadelijk zijn.

Conclusie

In deze zaak legt de rechter hulpverlening voor de ouders en voor het kind op. Daarnaast wordt er een begeleide omgangsregeling tussen de vader en het kind vastgesteld. Hulpverlening heeft als doel dat de ouders weer leren communiceren met elkaar. Hopelijk kan dit teweegbrengen dat de ouders weer begrip voor elkaar krijgen, zodat hun kind weer de vrijheid voelt om onbelast contact te hebben met beide ouders en het contact met zijn vader kan worden hersteld. Van de vader vereist dit veel geduld. Het te snel afdwingen van het contact met de zoon kan ook averechts werken. Daarom is het in deze kwesties van belang dat het tempo van het kind wordt gevolgd. Hulpverlening heeft hierin ook een belangrijk rol. In deze casus kan hulpverlening de zoon stimuleren en ondersteuning bieden in het contactherstel met zijn vader.

Contact

Zijn er problemen ten aanzien van de omgangsregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze familierechtspecialisten om de mogelijkheden te bespreken. Onze advocaten en mediators bieden u een luisterend oor en hebben aandacht voor uw problemen.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Kosteloze rechtsbijstand bij eerste (spoed) uithuisplaatsing

Vanaf begin 2023 is er een pilot gestart, waarbij ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de Raad …

Lees verder