Vergoedingsrechten bij scheiding, wat moet je weten?

Een scheiding kan één van de moeilijkste periodes in uw leven zijn. Naast de emotionele belasting dienen er ook veel praktische afspraken gemaakt te worden, zoals het regelen van de financiën en het verdelen van bezittingen. Een belangrijk aspect dat vaak wordt vergeten in de financiële afwikkeling zijn de vergoedingsrechten. In deze blog bespreek ik wat vergoedingsrechten zijn en hoe ze betrekking hebben op uw situatie bij een echtscheiding. Gemakshalve spreek ik over een echtscheiding, doch deze blog is ook van toepassing op de verbreking van een geregistreerd partnerschap. 


Wat zijn vergoedingsrechten?

Vergoedingsrechten zijn rechten die een echtgenoot kan hebben om een vergoeding te ontvangen voor bepaalde investeringen of inbreng die hij of zij gedurende het huwelijk heeft gedaan in het vermogen van de andere echtgenoot of in het gezamenlijk vermogen. Vergoedingsrechten komen voor in een situatie waarin in algehele gemeenschap van goederen wordt gehuwd, maar ook in situaties waarin dergelijke vergoedingsrechten in de huwelijksvoorwaarden zijn opgenomen. Tenslotte komen vergoedingsrechten vaak voor bij echtgenoten die na 2018 onder beperkte gemeenschap zijn getrouwd.

Soorten vergoedingsrechten

De vergoedingsrechten kunnen betrekking hebben op meerdere aspecten:

  1. De verdeling van bezittingen: Wanneer u uit elkaar gaat, moet er besloten worden hoe de gezamenlijke bezittingen en schulden verdeeld worden. Vergoedingsrechten kunnen betekenen dat een partner recht heeft op compensatie voor bepaalde eigendommen die door de andere partner zijn verkregen gedurende het huwelijk c.q. het partnerschap. 
  2. Bijdrage aan de kosten van de huishouding: In veel gevallen heeft een partner mogelijk minder vermogen opgebouwd, simpelweg omdat deze thuis zorg droeg voor de kinderen of het huishouden. In dergelijke situaties kan de partner die minder bij heeft gedragen soms aanspraak maken op een vergoeding.
  3. Andere investeringen en bijdragen: bijvoorbeeld door een eigen bedrijf. 

Hoe worden vergoedingsrechten vastgesteld?

Bij de vraag of er sprake is van vergoedingsrechten spelen een aantal factoren een rol. Hierbij kunt u denken aan de vraag hoelang het huwelijk heeft geduurd. In beginsel geldt dat hoe langer het huwelijk heeft geduurd, des te meer impact dit heeft op de vergoedingsrechten. Ook is de rol die de echtgenoten tijdens het huwelijk hebben gehad relevant (wie heeft er meer vermogen opgebouwd of meer gewerkt, en wie heeft er voor het huishouden gezorgd). Tot slot spelen noodzakelijke kosten een rol. Dit zijn kosten die zijn gemaakt voor de opvoeding van kinderen of belangrijke investeringen in de huisvesting.

Wat te doen bij een scheiding?

Als je in een scheiding zit of overweegt te scheiden, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Ik raad u aan om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in het familierecht, daar een dergelijke advocaat u kan helpen om de rechten en plichten in uw situatie te begrijpen. Binnen ons kantoor zijn als familierecht advocaten werkzaam: mr. Sien Smeets, mr. Aniek Hollman, mr. Petra van Enckevort en mr. Marly Janssen-Van Rooij. Daarnaast verrichten de juridisch medewerksters mr. Cyenna Hegger, Ilona Hendrikx LL.B., Nicole Geraets LL.B. en mr. Sanne van der Meer-Verboogen ondersteunende werkzaamheden. 

Andere tips voor een soepel(er) verloop van uw echtscheiding zijn:

  • Maak een lijst van de gezamenlijke en persoonlijke bezittingen, zodat in één oogopslag duidelijk is waaruit de gemeenschap bestaat.
  • Communiceer open met je partner over het vermogen. Dit kan conflicten voorkomen.
  • Mediation kan helpen om tot een oplossing te komen zonder dat het nodig is om naar de rechter te stappen. Mr. Sien Smeets, mr. Aniek Hollman en mr. Petra van Enckevort zijn tevens opgeleid tot mediator, en hebben veel ervaring binnen mediations betreffende echtscheiding. 

Conclusie

Vergoedingsrechten zijn een essentieel onderdeel van de financiële afhandeling bij een echtscheiding. Door professioneel advies in te winnen, kunnen echtgenoten streven naar een eerlijke en rechtvaardige verdeling van hun gezamenlijke bezittingen. Vergeet daarbij niet dat elke situatie uniek is. Hiervoor geldt dat het inschakelen van een deskundige het proces aanzienlijk kan vergemakkelijken.

Mocht u vragen hebben over uw persoonlijke situatie, of de wens om ons in te schakelen als advocaat of mediator, dan is het mogelijk om een eerste vrijblijvende afspraak in te plannen. 

Meer over dit onderwerp

De kerstvakantie in aantocht, en uw ex-partner weigert om toestemming voor een buitenlandse vakantie te geven?

De feestdagen komen eraan en veel gezinnen kijken uit naar een welverdiende vakantie, mogelijk zelfs naar het buitenland. Voor gescheiden …

Lees verder

Voorlopige voorzieningen bij echtscheiding

Een echtscheiding kan veel vragen oproepen en bovendien leiden tot spanningen, vooral wanneer het gaat om praktische zaken, zoals de …

Lees verder

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen is een ingrijpende en emotionele aangelegenheid. Door de rechter dient een niet lichtvaardige beslissing …

Lees verder