Verrekening van alimentatie, mag dat?

Indien u gaat scheiden van uw partner kan het voorkomen dat u alimentatie moet betalen. Dat kan partneralimentatie zijn, indien uw inkomen substantieel hoger is dan dat van uw ex-partner. Wanneer uw kinderen na de scheiding bij uw ex-partner hun hoofdverblijf hebben, komt daar veelal de kinderalimentatie bovenop. Al met al kan de alimentatie maandelijks een flinke kostenpost zijn. Wat nu als u nog een vordering op uw ex-partner heeft, mag u deze dan verrekenen met uw alimentatieverplichting?

Alimentatie in ruil voor een auto

Deze vraag stond onlangs centraal bij de rechtbank in Den Bosch. Een man hield alimentatie in, omdat zijn ex-vrouw de voorheen gezamenlijke auto had toegeëigend. De man meende dat hij daarom recht had op enkele duizenden euro’s – de helft van de dagwaarde van de auto – en compenseerde dat door minder alimentatie aan zijn ex-vrouw te betalen.

De rechtbank oordeelde dat deze manier van verrekening niet toegestaan is. In de wet staat namelijk dat alleen vergelijkbare vorderingen tegen elkaar weggestreept mogen worden. Daarvan was in dit geval, zo betoogde de rechter, geen sprake. Daarnaast oordeelde de rechter dat de alimentatieverplichting belangrijker weegt dan de schuld van de vrouw. Alimentatie is immers bedoeld om maandelijkse kosten in het levensonderhoud te dekken.

De rechter stelde ten slotte dat een dergelijke vorm van verrekening wel toegestaan zou zijn, indien de vrouw daarmee ook zou instemmen. Omdat hier sprake is van aanvullend recht – dus regels die pas in werking treden als de partijen zelf geen afspraken hebben gemaakt – is het toegestaan dat de ex-partners een afwijkende regeling overeenkomen.

Beslag op inkomen

Staat de man nu volledig met lege handen? Dat niet. Hij kan een deurwaarder inschakelen of zijn vordering aan de rechter voorleggen. Met een vonnis van de rechter is het bijvoorbeeld mogelijk om beslag op het inkomen van de ex-partner te leggen. Echter moet ook dan weer rekening worden gehouden met de beslagvrije voet: het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd om het bestaansminimum te waarborgen. Het incasseren van de schuld kan daardoor een gecompliceerde en tijdrovende kwestie worden.

Heeft u een geschil over betaling of het ontvangen van alimentatie, neem dan vrijblijvend contact op met mr. A. (Aniek) Hollman.

Download whitepaper over mediation

Wilt u meer informatie over het oplossen van conflicten door bemiddeling? Download dan onze handige whitepaper waarin we u alles daarover vertellen.

Meer over dit onderwerp

De kerstvakantie in aantocht, en uw ex-partner weigert om toestemming voor een buitenlandse vakantie te geven?

De feestdagen komen eraan en veel gezinnen kijken uit naar een welverdiende vakantie, mogelijk zelfs naar het buitenland. Voor gescheiden …

Lees verder

Voorlopige voorzieningen bij echtscheiding

Een echtscheiding kan veel vragen oproepen en bovendien leiden tot spanningen, vooral wanneer het gaat om praktische zaken, zoals de …

Lees verder

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen

Een verzoek tot uithuisplaatsing van kinderen is een ingrijpende en emotionele aangelegenheid. Door de rechter dient een niet lichtvaardige beslissing …

Lees verder