Voorlopige voorzieningen bij echtscheiding
Een echtscheiding kan veel vragen oproepen en bovendien leiden tot spanningen, vooral wanneer het gaat om praktische zaken, zoals de verzorging van kinderen en het maken van financiële afspraken. In sommige gevallen is het noodzakelijk om snel juridische stappen te ondernemen. Dit is waar een voorlopige voorziening van pas kan komen. Wanneer is het raadzaam een advocaat in te schakelen om een verzoek tot een voorlopige voorziening in te dienen? In deze blog zullen we enkele belangrijke situaties bespreken waarin je dit kunt overwegen.
Wat is een voorlopige voorziening?
Een voorlopige voorziening is een tijdelijke maatregel die door de rechtbank wordt getroffen om juridische geschillen te regelen totdat er een definitieve beslissing is genomen in de bodemzaak. Dit kan essentieel zijn in situaties waarin onmiddellijke actie vereist is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een echtscheidingszaak, waarin het partijen niet lukt om afspraken over de zorgregeling voor de kinderen te maken. In de echtscheidingszaak (bodemzaak) hebben beide partijen de rechter verzocht om een bepaalde zorgregeling vast te stellen, doch helaas duurt het nog enige tijd voordat de rechter een uitspraak wijst, onder meer nu een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming wordt bevolen. In een dergelijke situatie kan aan de voorzieningenrechter worden verzocht om een tijdelijke c.q. voorlopige zorgregeling vast te stellen.
In welke situatie kun je een voorlopige voorziening aanvragen?
- In het voorbeeld zoals hiervoor omschreven kan om een voorlopige voorziening worden gevraagd, zodat er snel duidelijkheid ontstaat over wie de kinderen verzorgt en hoeveel tijd de andere ouder met de kinderen doorbrengt.
- Daarnaast kan er bij een echtscheiding behoefte zijn aan financiële ondersteuning van een van de ouders/partners, meestal in de vorm van kinder- of partneralimentatie. Als er dringende behoefte is aan financiële ondersteuning, kan de rechtbank worden gevraagd om een voorlopige regeling te treffen.
- Als je samenwoont in een huis dat op naam van beide partners staat, komt de vraag naar voren wie er in de woning blijft wonen (of dat de woning moet worden verkocht). Een voorlopige voorziening kan duidelijkheid bieden en regelen wie in de woning verblijft tot een definitieve beslissing is genomen.
Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een verzoek dat aan de rechtbank wordt voorgelegd.
Conclusie
Een voorlopige voorziening kan cruciaal zijn tijdens een echtscheiding, vooral als er dringende zaken moeten worden geregeld. Het is raadzaam om juridische bijstand in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw belangen goed worden behartigd. Een advocaat kan je niet alleen adviseren over de beste aanpak, maar ook het verzoekschrift opstellen en indienen bij de rechtbank. Deze stappen kunnen je helpen om de overgang naar een leven na de echtscheiding soepeler te laten verlopen. Schroom niet om contact met ons op te nemen wanneer je je in één van bovenstaande situaties bevindt.
Binnen ons kantoor zijn als familierecht advocaten werkzaam: mr. Sien Smeets, mr. Aniek Hollman, mr. Petra van Enckevort en mr. Marly Janssen-Van Rooij. Daarnaast verrichten de juristen mr. Cyenna Hegger, Ilona Hendrikx LL.B., Nicole Geraets LL.B. en mr. Sanne van der Meer-Verboogen ondersteunende werkzaamheden. Mocht je vragen hebben over jouw persoonlijke situatie, of de wens om ons in te schakelen als advocaat of mediator, dan is het mogelijk om een eerste vrijblijvende afspraak in te plannen.