Stalking

Stalking wordt in juridische termijnen belaging genoemd. In artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht wordt dit omschreven als: “Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie”.

Belaging is dus ‘het stelselmatig en opzettelijk inbreuk maken op de privacy van een ander’, waardoor die persoon zich hierdoor gehinderd of zelfs onveilig voelt. Belaging is een klachtdelict. Dit betekent dat een vervolging voor belaging alleen dan kan plaatsvinden als degene die belaagd wordt daarvan aangifte heeft gedaan.

Wordt u verdacht van belaging?

U dient zich goed te realiseren dat alleen een aangifte onvoldoende is om iemand te vervolgen voor belaging. Er moet dus meer bewijs zijn. De aanklager, Openbaar Ministerie, moet aantonen dat de verdachte stelselmatig inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van iemand met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen. Het Openbaar Ministerie moet dus bewijzen dat de verdachte de ander: opwacht, bespiedt en achtervolgt; aanhoudende ongewenste berichten stuurt; vaak probeert te bellen etc. Uit de rechtspraak en jurisprudentie volgt dat aan de stelselmatigheid geen al te zware eisen worden gesteld. En als het hinderlijke gedrag gepaard gaat met bedreiging of belediging, wordt het al snel als indringend stelselmatig lastigvallen aangemerkt.

Straf

Op grond van de wet kan er een straf van ten hoogste drie jaren worden opgelegd aan de belager. Het is dus van belang dat u zich bij laat staan door een gespecialiseerde advocaat. Wordt u uitgenodigd voor een verhoor op het politiebureau of heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Onze advocaten staan u graag bij. Neem via onze website, e-mail of telefoon contact op met onze specialisten, zodat zij met u naar de mogelijkheden kunnen kijken.

Meer over dit onderwerp

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor …

Lees verder

Advocaat in het verkeer

Onze strafrechtadvocaat mr. Janine Engels stond de afgelopen tijd meerdere cliënten bij in diverse verkeerszaken. Het ging hierbij onder andere …

Lees verder