Meten (van zweet) is weten: de alcoholenkelband

Na een aantal succesvolle pilots lijkt het eindelijk zover: de invoering van de zogenoemde alcoholenkelband lijkt te gaan gebeuren. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal hiervoor een wetswijziging van het Wetboek van Strafrecht voorbereiden.

Waarom een alcoholenkelband?

Ter voorkoming van misdaden die onder invloed van alcohol worden gepleegd, werd de alcoholmeter ontwikkeld. Mensen die veroordeeld worden voor dergelijke vergrijpen kunnen als bijzondere voorwaarde een alcoholverbod opgelegd krijgen. Dit betekent dat een straf niet ten uitvoer wordt gelegd zolang zij de bijzondere voorwaarde (het niet drinken van alcohol) niet overtreden.  Tot dusver werd dit gecontroleerd door de Reclassering door middel van blaastesten, bloed- of urineonderzoek. Deze testen zijn echter slechts een momentopname, waardoor tussentijdse overtreding niet kan worden uitgesloten. Daarom wordt er sinds 2017 door drie reclasseringsorganisaties, het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid geëxperimenteerd met de werking van een alcoholenkelband.

Hoe werkt het?

De alcoholenkelband wordt de hele dag gedragen en meet via transpiratie het alcoholpromillage dat in het bloed van een persoon aanwezig is. Deze band wordt vastgezet met een klip die moet worden gebroken om deze af te kunnen doen. De enkelband bevat drie sensoren: een alcoholsensor en twee sensoren die de huidtemperatuur monitoren. Via Wifi of via de computer worden de gegevens verzonden.

Resultaten

Uit de pilots is gebleken dat ruim de helft van de dragers het gebruik van de enkelband als positief heeft ervaren en meer bewustwording heeft gekregen over zijn of haar alcoholgebruik. Daarnaast is uit de metingen gebleken dat 67 % niet gedronken heeft in de periode dat zij deze enkelband om hadden.

Ten aanzien van het delictgedrag is gebleken dat de alcoholenkelband minder politieregistraties tot gevolg had in de controleperiode ten opzicht van de controleperiode wanneer mensen enkel urinecontroles ondergaan. Daarnaast is het een belangrijk voordeel dat de reclassering niet meermaals in de week urinecontroles hoeft uit te voeren.

Nadelen

Uiteraard kent de alcoholenkelband niet alleen voordelen. Het draagcomfort is minimaal en er is kans op jeuk, een geïrriteerde huid, uitslag, schaafplekken of zelfs blauwe plekken. Ook kan de kritische vraag worden opgeworpen in hoeverre de alcoholenkelband een schending van de privacy van de drager oplevert, hetgeen dient te worden afgewogen tegen de belangen van de maatschappij.

Tot slot merk ik op dat de alcoholenkelband een nieuw wapen is in de strijd tegen de misdaad, onder invloed van alcohol gepleegd. De landelijke invoering zal uitwijzen of de positieve resultaten die uit de pilot zijn gebleken zullen doorzetten. Heeft u vragen over de alcoholenkelband of andere bijzondere voorwaarden in het kader van uw proeftijd? Neem dan gerust contact met mij (mr. Janine Engels) op.

Meer over dit onderwerp

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor …

Lees verder

Advocaat in het verkeer

Onze strafrechtadvocaat mr. Janine Engels stond de afgelopen tijd meerdere cliënten bij in diverse verkeerszaken. Het ging hierbij onder andere …

Lees verder