Nieuw! Gratis standaard consult bij OM-boete of andere strafbeschikking!

De Officier van Justitie kan een strafbeschikking (een soort van boete) opleggen voor bepaalde soorten overtredingen en misdrijven. Indien de Officier van Justitie voornemens is om dit te doen, ontvangt u een uitnodiging voor een verhoor. Vanaf 1 april 2021 is het mogelijk om hiervoor kosteloos bijstand, door een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten, te krijgen.

Geen draagkrachttoets of eigen bijdrage

Vanaf 1 april 2021 is het, voor verdachten die zich op vrije voeten bevinden, mogelijk om een gratis adviesgesprek met een advocaat te krijgen in verband met het voornemen om een strafbeschikking (boete) op te leggen. Dit advies wordt volledig vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand. Er vindt, in tegenstelling tot in veel andere zaken, géén draagkrachttoets of oplegging van de eigen bijdrage plaats. Kosteloos is in dat geval ook écht kosteloos. Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaat is onafhankelijk. Dit betekent dat zij alleen naar uw belangen, kansen en risico’s kijkt.

Mogelijkheden strafbeschikking

Een strafbeschikking is een vorm van buitengerechtelijke afdoening. Dit betekent dat de zaak niet wordt voorgelegd aan de (politie)rechter. Een strafbeschikking wordt wel vermeld op de Justitiële Documentatie (strafblad). De strafbeschikking kan bestaan in de vorm van:

  • Een geldboete;
  • Taakstraf t/m 180 uur;
  • Ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen (tot max. 6 maanden);
  • Betaling van een schadevergoeding aan het slachtoffer;
  • Gedragsaanwijzing (bijvoorbeeld een stadionverbod);
  • Storting van een geldsom in het schadefonds geweldsmisdrijven;
  • Onttrekking aan het verkeer van in beslag genomen goederen;
  • Afstand van in beslag genomen goederen (verbeurdverklaring).

Bijstand tijdens het verhoor bij het Openbaar Ministerie 

Ook heeft u als verdachte recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor door de Officier van Justitie. Dit wordt ook wel een OM-zitting of TOM-zitting genoemd. In dat geval zal een advocaat het volledige dossier opvragen en bestuderen, u adviseren en uitleggen wat u kunt verwachten en namens u optreden ter zitting. In sommige gevallen worden deze kosten eveneens vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand. In dat geval vindt er echter wel een draagkrachttoets plaats en wordt er een eigen bijdrage opgelegd.

Contact

Heeft u een oproeping voor een OM-zitting ontvangen? Naam dan vrijblijvend contact op met een van onze strafrechtadvocaten via advocaten@hetwetshuys.nl of 077 356 11 00. Zij helpen u dan graag!

Meer over dit onderwerp

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor …

Lees verder

Advocaat in het verkeer

Onze strafrechtadvocaat mr. Janine Engels stond de afgelopen tijd meerdere cliënten bij in diverse verkeerszaken. Het ging hierbij onder andere …

Lees verder