Wandelen in het Paasweekend? Dit kan je zomaar duur komen te staan.

Het Paasweekend staat weer voor de deur. Los van brunchen en paaseieren zoeken in de achtertuin zijn veel mensen voornemens met dit mooie weer een stukje te gaan wandelen. Dit is natuurlijk heerlijk, maar kan dit nog zomaar gelet op alle maatregelen van de overheid? Wanneer je met meer dan twéé personen bent én niet de anderhalve meter afstand in acht neemt dan mag er in ieder geval worden opgetreden. De politie is in dat geval bevoegd om jou een boete op te leggen. Wat veel mensen niet weten is dat deze boete wordt vermeld op je Justitiële Documentatie (strafblad). In deze blog zal ik kort uitleggen hoe dit zit.

Onduidelijkheid over de regels

In beginsel zijn de maatregelen omtrent het coronavirus vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen. Wanneer de noodverordening van de Veiligheidsregio Limburg-Noord wordt geraadpleegd ziet men dat er gesproken wordt over drie of meer personen waarbij er anderhalve meter afstand in acht dient te worden gehouden. De websites van het RIVM en van de Rijksoverheid spreken echter over meer dan twee personen waarbij anderhalve meter afstand dient te worden gehouden. Dit roept verwarring op. Belangrijk is dat het in ieder geval gaat om groepen vanaf drie personen of meer.

Handhaving

De politie kan het verbod op het niet houden van een veilige afstand uit de noodverordening handhaven middels het uitvaardigen van een boete. Deze boete bedraagt € 390,00 bij meerderjarigen en € 95,00 bij minderjarigen. Een dergelijke boete wordt een zogenoemde strafbeschikking genoemd. Wanneer deze boete wordt opgelegd komt dit op je strafblad. Hierbij is het echter wel belangrijk om op te merken dat het niet naleven van voorschriften uit een noodverordening geen misdrijf oplevert maar een overtreding. Wanneer vervolgens de aanwijzingen van de politieagent worden genegeerd bega je wel een misdrijf. Houd hier dan ook rekening mee en volg de aanwijzingen altijd op.

Mocht je plannen hebben om te gaan wandelen houd dan ook de voorschriften in acht! Alleen zo kunnen we het coronavirus de baas worden. Indien je onverhoopt toch in aanraking komt met de politie dit weekend, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Voorkomen is echter beter dan genezen.

Meer over dit onderwerp

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor …

Lees verder

Advocaat in het verkeer

Onze strafrechtadvocaat mr. Janine Engels stond de afgelopen tijd meerdere cliënten bij in diverse verkeerszaken. Het ging hierbij onder andere …

Lees verder