WhatsApp als bewijs
Bijna iedereen gebruikt dagelijks WhatsApp. De app wordt niet alleen voor privédoeleinden gebruikt, maar ook steeds meer voor zakelijke doeleinden. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk en handig, maar zijn de afspraken die je maakt met je baas of met een bedrijf te gebruiken als bewijs in een gerechtelijke procedure? Het antwoord op deze vraag is: ja!
De wet bepaalt in artikel 6:217 BW dat een overeenkomst tot stand komt door het aanbod van de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijke plaatsvinden. Een WhatsApp-bericht is schriftelijk en kan dus gebruikt worden als bewijs in de rechtbank. De bewijskracht van dergelijke berichten is groot, waardoor het verstandig is om zorgvuldig na te denken over wat je in je sms’jes, WhatsApps en via andere sociale media verzendt.
Rechterlijke uitspraken
Flexjob-zaak
In 2012 verliet een werknemer na onenigheid met haar baas over de uitvoering van haar werkzaamheden het kantoor. Daarbij heeft zij gezegd: “Nou, dat ga ik dus niet doen. Ik heb het namelijk al een tijdje gehad met deze baan en dit werk. Dit werk is niks voor mij. Ik wil dit ook niet meer en stop ermee. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb het hier gezien en ga weg.“ Daarop heeft Flexjob aan de werknemer een brief gezonden waarin het ontslag werd bevestigd. De werknemer heeft vervolgens aan Flexjob een brief toegezonden waarin zij aangeeft geen ontslag te hebben genomen en niet akkoord gaat met de bevestiging van het ontslag. Zij geeft verder aan dat zij zich per WhatsApp heeft ziekgemeld.
Flexjob beweert echter dat zij de ziekmelding nooit heeft ontvangen, dan wel heeft gelezen. Het WhatsApp-bericht bevatte echter twee vinkjes. Hierdoor heeft de rechter beslist dat het bericht succesvol is afgeleverd op de telefoon van de werkgever. Ongeacht de manier van een ziekmelding, had Flexjob uit dit bericht kunnen en zelfs moeten afleiden dat de werknemer geen ontslag wilde nemen.
Tegenwoordig zijn de twee vinkjes vervangen door blauwe vinkjes. Dit is een ontvangstbevestiging alsook de bevestiging dat een bericht door de ontvanger geopend (en waarschijnlijk gelezen) is. Deze twee blauwe vinkjes worden doorgaans door de rechter als zeer overtuigend bewijs gezien.
Dakdekkers-zaak
In april 2017 deed de rechter in Limburg uitspraak in de zogeheten Dakdekkers-zaak. In 2015 schakelde een dakdekkersbedrijf een installatiebedrijf in. Het installatiebedrijf stuurde daarvoor een factuur. Het dakdekkersbedrijf ontving twee maanden later nog een factuur voor het meerwerk. Het dakdekkersbedrijf weigerde de facturen voor het meewerk te voldoen, omdat zij daarvoor geen toestemming zouden hebben gegeven. Het installatiebedrijf presenteert hierop een uitdraai van e-mailberichten en sms’jes waarin het dakdekkersbedrijf belooft de facturen te zullen gaan voldoen. De rechter staat dit bewijs toe en het dakdekkersbedrijf moet de facturen alsnog betalen.
Uit deze zaak volgt dus ook dat elektronische berichten door de rechter toegelaten worden als bewijs in civiele zaken.
Conclusie
Berichten die je verstuurt via WhatsApp kunnen dus gewoon voor het bewijs gebruikt worden. Een overeenkomst kan immers ‘vormvrij’ gesloten worden. Blijf dus alert bij alles wat je via sociale media verstuurt. Wij raden je aan om de afspraken ook nog altijd op papier vast te leggen, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt.
Contact
Heeft u een conflict over afspraken gemaakt via WhatsApp? En vragen over de bewijsrechtelijke waarde van verstuurde of ontvangen WhatsApp-berichten? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Onze advocaten staan u graag te woord. Neem via onze website, e-mail of telefoon contact op met onze specialisten, zodat zij met u naar de mogelijkheden kunnen kijken.