Neem contact met ons op voor een gratis gesprek

Mediation in strafzaken

Situaties die dagelijks leiden tot aangifte kunnen zich in sommige gevallen lenen voor mediation in strafzaken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan burenruzies, huiselijk geweld en kleinschalig vandalisme.

Mediation in strafzaken is een bemiddelingsproces dat in gang wordt gezet na de aangifte en tijdens de lopende strafzaak. Deze vorm van mediation is een vorm van herstelbemiddeling en beoogt de relatie tussen de dader en het slachtoffer te bevorderen en ruimte voor vergeving te bieden. Een dergelijke mediation verloopt altijd in het bijzijn van twee geregistreerde strafrechtmediators. Naast het aanbieden van welgemeende excuses zal er ook vaak een symbolische schadevergoeding door de dader aan het slachtoffer worden betaald. De Officier van Justitie zal bij het eisen van een straf of maatregel altijd rekening houden met de uitkomst van de mediation. Toch mag hij hiernaast ook een straf of maatregel opleggen.

Side contactformulier

  • Ik wil dat er contact met mij wordt opgenomen:
  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.

Wanneer kan mediation uitkomst bieden?

Daarnaast kan ook na een veroordeling mediation plaatsvinden, bijvoorbeeld bij terugkeer van de verdachte in de maatschappij. Natuurlijk zijn er ook situaties te bedenken waarin mediation een eventuele strafzaak zelfs kan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin het buurjongetje bij u geld heeft gestolen, maar u eigenlijk een aangifte wilt voorkomen. Mediation kan dan een uitkomst bieden.

Lid van de Vereniging van Strafmediators

Binnen het Wetshuys Advocaten en Mediators is mr. Petra van Enckevort lid van de Vereniging van Strafmediators en kunnen derhalve optreden bij mediation in strafzaken.

mediator en vertouwenspersoon

Download de gratis whitepaper over Mediation