Hoe lang duurt het?

Onze advocaten proberen altijd snel in te schatten of het overleg met de advocaat van uw partner kans van slagen heeft. Lukt het overleg niet, of schatten wij in dat overleg niet tot het gewenste resultaat zal leiden, dan dient uw advocaat een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Wanneer u niet getrouwd bent, zal zij de op dat moment noodzakelijke procedure starten.

Een echtscheidingsprocedure kent een vast verloop:

  • Indienen schriftelijk verzoekschrift met betekening door deurwaarder aan de andere echtgenoot.
  • Binnen zes weken na betekening indienen verweerschrift, eventueel met tegenverzoeken. Eenmalig uitstel van vier weken is mogelijk.
  • Binnen vier weken indienen van verweerschrift tegen de tegenverzoeken. Eenmalig uitstel van vier weken mogelijk.
  • De rechtbank bepaalt een datum voor de mondelinge behandeling. Die vindt meestal plaats twee à drie maanden na het laatste processtuk.
  • Ongeveer zes tot acht  weken na de mondelinge behandeling doet de rechtbank uitspraak.
  • Het huwelijk wordt ontbonden door inschrijving van de uitspraak in de register van de Burgerlijke Stand.

Als er geen complicaties zijn en er geen hoger beroep wordt ingesteld, duurt de procedure vanaf het indienen van het verzoekschrift tot de ontbinding van het huwelijks ongeveer negen maanden tot één jaar. Uiteraard moet er in de tussentijd van alles worden geregeld. Als uit elkaar gaan de enige oplossing is en u in overleg tot afspraken wenst te komen, is mediation bij scheiding de beste oplossing. Scheidingsmediation is een snelle en goedkopere manier van uit elkaar gaan. Als u kiest voor mediation, kiest u voor een scheiding gebaseerd op goede afspraken tussen u en uw ex-partner. Een scheiding waar u, als u er op terugkijkt, beiden tevreden over kunt zijn.

  • Ik wil dat er contact met mij wordt opgenomen:
  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.

"Onze advocaten proberen altijd snel in te schatten of het overleg met de advocaat van uw partner kans van slagen heeft"