Kinder- en partneralimentatie

Ook al bent u gescheiden: u blijft samen verantwoordelijk voor de kosten van de kinderen. Die kosten worden naar draagkracht verdeeld. Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de Tremanormen. Bij de berekening houden we rekening met de verdeling van de zorg en de hoogte van uw inkomen. Pas na een berekening weet u of u kinderalimentatie moet betalen of juist ontvangt.

  • Ik wil dat er contact met mij wordt opgenomen:
  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

Ook bij co-ouderschap kan kinderalimentatie van toepassing zijn. Co-ouderschap betekent namelijk niet dat de kosten van de kinderen automatisch bij helfte worden verdeeld; het kan best zijn dat de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt. Ook hier wordt gekeken naar draagkracht. De belastingdienst geeft allerlei mogelijkheden en regels voor de afspraak over kinderalimentatie. Onze advocaten en mediators brengen deze fiscale consequenties in beeld. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Partneralimentatie

Als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, is er tot maximaal 12 jaar na de scheiding nog een onderhoudsverplichting naar de ex-partner. De Trema-berekening van de partneralimentatie is complex. In de berekening wordt rekening gehouden met de kosten die u heeft voor uw kinderen, uw eigen situatie maar ook met wat de ex-partner zelf kan verdienen. Tijdens mediation kunt u zelf ook aangeven hoe u de afspraak vorm wilt geven. In de wet staat dat partneralimentatie maximaal 12 jaar betaald wordt, maar een kortere termijn mag ook. Ook over de hoogte van het bedrag en over het betalen in maandelijkse termijnen of een afkoopbedrag ineens kunt u samen afspraken maken.

Op dit moment wordt er gesproken over veranderingen in de partneralimentatie. De wetgever wil naar een kortere maximale partneralimentatietermijn. Hier is nog geen definitieve beslissing over genomen. Onze advocaten en mediators informeren u direct wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Veel gestelde vragen

  • Wanneer heb ik recht op kinderalimentatie?

    Beide ouders zijn verplicht om bij te dragen in het levensonderhoud van de kinderen, ook na een echtscheiding. De hoogte van de eventueel te ontvangen kinderalimentatie is afhankelijk van het salaris van uw ex-partner, de overeengekomen zorgregeling voor de kinderen en eventuele schulden. Onze advocaten kunnen voor u een alimentatieberekening maken.

"Onze advocaten en mediators kijken zorgvuldig naar uw toekomstige financiële situatie, zodat u verzekerd wordt van een solide financiële basis"