Let op! Wel of niet zuiver aanvaarden? Schadevergoeding bij beroepsfout.

In een zaak die bij de rechtbank Noord-Holland aanhangig was, heeft een accountants- en belastingadvieskantoor een erfgenaam geadviseerd om de erfenis van haar vader zuiver te aanvaarden. De erfgenaam heeft besloten om dit advies op te volgen, waardoor zij nu met een schuld zit. De rechtbank heeft geoordeeld dat de accountant door het gegeven advies een beroepsfout heeft gemaakt, waardoor hij de geleden schade dient te vergoeden. Wat was hier aan de hand? De risico’s van het zuiver aanvaarden van een erfenis zijn onvoldoende in kaart gebracht.

Zuiver aanvaarden

Wanneer iemand een erfenis zuiver aanvaardt, betekent dit dat zowel de schulden als de bezittingen uit de erfenis worden aanvaard. Dit kan verregaande gevolgen met zich meebrengen. In deze zaak heeft de erfgenaam op advies van de accountant de erfenis van haar vader zuiver aanvaardt, omdat gedacht werd dat er geen schulden in de nalatenschap zaten. Haar moeder was echter al een aantal jaren daarvoor overleden. De kinderen hadden na het overlijden van hun moeder slechts een niet opeisbare vordering op hun vader, ter hoogte van hun erfdeel.

Schulden

Door het overlijden van vader, werden de vorderingen die de kinderen uit de nalatenschap van hun overleden moeder hadden, opeisbaar. Dit zijn echter schulden! Vaak wordt dit door de erfgenamen niet gerealiseerd. Zij zien de erfenis van een eerder overleden ouder niet als een schuld van de nalatenschap van de langstlevende ouder. Het saldo van de nalatenschap van de vader was helaas niet voldoende om deze schulden te voldoen. Omdat de erfgenaam de erfenis van haar vader zuiver heeft aanvaard, moesten deze vorderingen door haar betaald worden. De accountant heeft dit in de advisering onvoldoende meegenomen.  

Oordeel

Met betrekking tot het advies aan de erfgenaam (eiseres) om de erfenis van haar vader zuiver te aanvaarden, oordeelt de rechtbank dat het advieskantoor niet heeft gehandeld, zoals een “redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot te werk zou gaan”. Immers lag bij het accountants- en belastingadvieskantoor de taak om na te gaan of de veronderstelling van erfgenaam klopte dat het vermogen van vader hoog genoeg was, voordat zij over zouden gaan tot het advies aan erfgenaam om de nalatenschap zuiver te aanvaarden. De rechtbank stelt de erfgenaam in het gelijk en het advieskantoor dient de schade te vergoeden die zij door de beroepsfout heeft geleden.

Conclusie

Denk goed na voordat u een nalatenschap zuiver aanvaardt. Er kunnen altijd schulden zijn waarvan u zich niet bewust bent dat deze er zijn. Het is vaak veiliger om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden, zodat eerst kan worden nagegaan of er in de nalatenschap schulden zijn. Heeft u vragen of wenst u advies: bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Meer over dit onderwerp

Succes in de rechtbank

Onze advocaat-mediator mr. Sien Smeets had vorige week een drukke week. Maar liefst acht zittingen stonden in haar agenda, waaronder …

Lees verder

Wist u dat Het Wetshuys landelijk opereert?

Het Wetshuys Advocaten en Mediators B.V. heeft haar oorsprong in het Limburgse Venlo, aan de grens met Duitsland. Later opende …

Lees verder

Erfrecht in de praktijk

Onze advocaat-mediator en erfrechtspecialist mr. Sien Smeets rondde vorige week een interessant erfrechtelijk dossier naar tevredenheid van de cliënten af, …

Lees verder