Neem contact met ons op voor een gratis gesprek

Advocaat scheiding

Bij personen- en familierecht kunt u denken aan alle (juridische) zaken rondom relaties en het gezin. U kunt daarbij denken aan een scheiding, verdeling van de gemeenschappelijke goederen, alimentatie, gezag en omgang. U kunt bij onze advocaten terecht voor advies en bijstand in zaken betreffende het personen- en familierecht. Ook kunt u bij ons terecht voor mediation.

Side contactformulier

  • Ik wil dat er contact met mij wordt opgenomen:
  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.

Scheiding


Na veel wikken en wegen is het besluit genomen. U gaat scheiden. Het beëindigen van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of relatie is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven. Naast de emotionele verwerking en het regelen van praktische zaken, zitten er ook veel juridische kanten aan een echtscheiding. Deze zaken moeten zorgvuldig en goed geregeld worden.

Veel regelen dus in een moeilijke tijd. Daarvoor heeft u voorlichting en bijstand van een advocaat of mediator nodig. U kunt kiezen voor overleg door samen met uw partner onze mediator in te schakelen (mediation). Voordeel van mediation is dat het doorgaans goedkoper is, minder tijd kost en vooral gericht is op het behalen van de meest gunstige oplossing voor beiden. De mediator regelt samen met u alle zaken rondom de scheiding.

Als mediation niet mogelijk of niet wenselijk is, kunnen u en uw partner ieder een eigen advocaat inschakelen. De advocaten van Het Wetshuys Advocaten en Mediators proberen dan – indien mogelijk en wenselijk – contact te leggen met de advocaat van uw (ex-)partner om tot afspraken of oplossingen te komen. Als een onderlinge oplossing of afspraak niet mogelijk is, schakelen we de rechter in.

In alle gevallen kunt u rekenen op onze kennis, expertise, ervaring en betrokkenheid.

 

Onze scheiding experts

Veel gestelde vragen

Hoe ziet een echtscheidingsprocedure eruit?

Een echtscheiding dien altijd uitgesproken te worden door de rechter. U heeft hiervoor een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator nodig. Uit de Nederlandse wet volgt dat iemand alleen kan scheiden wanneer het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Dit houdt in dat de verhouding tussen u en uw partner dusdanig verstoord is, dat langer bij elkaar blijven onmogelijk is.

Om tot een echtscheiding te komen, dienen er afspraken gemaakt te worden over de kinderen en de gemeenschappelijke goederen en vermogen. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, hoe verdelen jullie de bezittingen en schulden, en wat is de hoogste van de alimentatie? Uw advocaat of mediator zal al uw afspraken opnemen in een echtscheidingsconvenant. Het convenant wordt, na ondertekening door u en uw ex-partner, bekrachtigd door de rechtbank. Heeft u kinderen? Dan dient u tevens een ouderschapsplan overeen te komen met uw ex-partner. In een ouderschapsplan staan afspraken met betrekking tot de kinderen, zoals het gezag, hoofdverblijfplaats, alimentatie en omgang.

Wanneer u en uw ex-partner overal overeenstemming over hebben bereikt, is het uitspreken van de echtscheiding door de rechter enkel nog een formaliteit. Is er sprake van onenigheid over bepaalde zaken, dan dient de rechter hierover knopen door te hakken. Uw scheiding is officieel wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. De advocaten en mediators van Het Wetshuys dragen er zorg voor dat de echtscheiding zal worden ingeschreven bij de gemeente.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner. In het convenant worden alle afspraken vastgelegd met betrekking tot alle gemeenschappelijke goederen, schulden en vermogen (de huwelijksgoederengemeenschap). Denk hierbij bijvoorbeeld aan afspraken over partneralimentatie, de boedelverdeling, de woning, de schulden en het pensioen.

“Het beëindigen van een relatie is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven en  maakt veel emoties los. Ontzettend fijn dat mijn advocaat daar rekening mee houdt.”