De goedkoopste manier van scheiden met een kind

Eens dacht u de rest van uw leven met een en dezelfde persoon te delen, toch besluit u op een moment om uit elkaar te gaan. Scheiden is emotioneel zwaar. Er moeten veel persoonlijke zaken besproken worden. Tijdens het samenwonen waren er uiteraard ook al weleens meningsverschillen, maar nu kan het zijn dat u elkaar in niets meer tegemoet kunt komen.

Wanneer u uit elkaar gaat, zijn er een aantal manieren van scheiden. U kunt ervoor kiezen beiden een eigen advocaat in de arm te nemen, maar het is ook mogelijk om de scheiding door een mediator te laten regelen. Een scheiding neemt uiteraard de nodige kosten met zich mee, maar er zijn manieren om goedkoop (maar wel goed geregeld) te scheiden.

Mediation

Een van de goedkoopste manieren van scheiden is mediation. Een mediator treedt voor u beiden op door middel van bemiddeling. De scheiding wordt hierbij gebaseerd op goede afspraken tussen u en uw ex-partner. Een mediation die succesvol verloopt komt niet alleen u ten goede, maar vooral ook de kinderen. U moet namelijk belangrijke afspraken gaan maken over wat er wel en niet gaat gebeuren na de scheiding. Voor de kinderen zult u samen tot een ouderschapsplan dienen te komen waarin de afspraken over hen worden vastgelegd. De afspraken over de (vermogensrechtelijke) gevolgen van de echtscheiding worden vastgelegd in een (echtscheidings-)convenant.

Een goede mediator zal zich altijd onpartijdig opstellen, spreekt hierbij nooit zijn of haar mening uit en houdt het zelfoplossend vermogen van beide partijen scherp in het vizier. De mediator kan advies geven over hoe u beiden in het proces staat en geeft tips over hoe u sneller tot een oplossing kunt komen. Het doel van de mediator is om gezamenlijk tot oplossingen te komen en hier afspraken over te maken. Doordat u dit samen doet, beperkt u de kosten van een advocaat en is het bedrag onder aan de streep lang niet zo hoog als individuele advocaatkosten zijn.

Bij ons kantoor kan een scheiding via mediation geregeld worden vanaf € 56,00 per persoon. Dit komt omdat onze mediators MfN- geregistreerd zijn en een familierechtspecialisatie hebben.

Lees meer over mediation en scheiding

Scheiden middels een advocaat

Wanneer u er middels mediation niet uitkomt of u besluit toch beiden een eigen advocaat in de arm te nemen, kiest u ook voor de duurste manier van scheiden. Dit komt mede doordat de scheidingsprocessen over het algemeen langer duren. Er wordt meer gecorrespondeerd en veelal zijn er meerdere gesprekken nodig tussen partijen en hun advocaten en soms zijn er zelfs meerdere zittingen en/of procedures bij de rechtbank nodig. Hierdoor lopen zowel de advocaat- als proceskosten hoger op.

Lees meer over scheiden en een advocaat

Contact

Wij vinden dat een mediator betaalbaar moet zijn. Onze missie: toegang tot het recht en mediation voor iedereen. Onze mediators zijn tevens advocaten en kunnen uw scheiding van a tot z regelen. Als u naar aanleiding van dit artikel vragen heeft, neem dan contact op via de nummers 077 – 356 11 00 (Venlo), 0478-588 277 (Venray), 0485-748 022 (Boxmeer) of 046-2060486 (Sittard) of via e-mail: advocaten@hetwetshuys.nl.

Meer over dit onderwerp

Dubbele achternaam voor kinderen

Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid …

Lees verder

Mooie momenten in de rechtbank

Wie denkt dat het in de rechtbank altijd gaat om strijd of twee partijen die het niet met elkaar eens …

Lees verder

Kosteloze rechtsbijstand bij eerste (spoed) uithuisplaatsing

Vanaf begin 2023 is er een pilot gestart, waarbij ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de Raad …

Lees verder