Dubbele achternaam voor kinderen
Vanaf 1 januari 2024 hebben er weer enkele veranderingen in de wet plaatsgevonden. Eén van die veranderingen is de mogelijkheid om je kind een dubbele achternaam te geven. Als je als ouders kiest voor een dubbele achternaam voor je kind, krijgt je kind de achternaam van beide ouders. De volgorde van deze twee namen dien je samen te bepalen. Kies je voor een dubbele achternaam voor je kind, krijgen (eventuele) volgende kinderen die je met dezelfde partner krijgt automatisch dezelfde dubbele achternaam.
Overgangsregeling
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om kinderen, geboren voor 1 januari 2024, alsnog een dubbele achternaam te geven via de overgangsregeling. Dit is mogelijk wanneer het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Je hebt tot 1 januari 2025 de kans om de achternaamswijziging aan te vragen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat een gemeente hiervoor kosten in rekening zal brengen.
Als kinderen met een dubbele achternaam later zelf kinderen krijgen, hebben zij de volgende mogelijkheden voor de achternaam van hún kinderen. Er kan dan gekozen worden voor de dubbele achternaam van de vader/duomoeder, voor de dubbele achternaam van de moeder, of voor een combinatie waarbij beide ouders één van hun achternamen doorgeven.
Je bent uiteraard niet verplicht om een dubbele achternaam te kiezen voor je kind. Als je geen keuze maakt, krijgt je kind geen dubbele achternaam. Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of de duomoeder als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Als er geen sprake is van een huwelijk of partnerschap, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.