De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor kiezen om de minderjarige uit te nodigen voor verhoor middels een zogenoemde ‘ontbiedingsbrief’. In deze blog legt mr. J. (Janine) Engels wat een ontbiedingsbrief is, welke informatie hierin staat en of je recht hebt op bijstand door een advocaat.

Uitnodiging voor verhoor

Een ontbiedingsbrief bevat een uitnodiging om te worden verhoord door de politie. De politie denkt in dit geval dat de minderjarige iets heeft gedaan wat niet mag en wil hem/haar hier vragen over stellen tijdens een politieverhoor. In beginsel wordt de minderjarige dan niet aangehouden.  In een ontbiedingsbrief staan daarnaast de datum, tijdstip en plaats van verhoor maar ook van welk strafbaar feit de minderjarige wordt verdacht.

Tijdens een politieverhoor heeft de minderjarige het recht om een ouder, voogd of andere vertrouwenspersoon bij het verhoor aanwezig te hebben. Deze persoon mag tijdens het verhoor niets zeggen, maar mag er wel bij zitten ter ondersteuning. Daarnaast heeft een minderjarige die de Nederlandse taal niet spreekt recht op een gratis tolk. 

Verder zal de politie vingerafdrukken af willen nemen en een ID-staat willen opmaken. Dit is een document waarop de identiteitsgegevens en een foto van de minderjarige staan. Om die reden is het altijd belangrijk om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het verhoor.

Bijstand door een advocaat

Tijdens het verhoor heeft de minderjarige recht op kosteloze bijstand door een advocaat. In beginsel wordt de ontbiedingsbrief ook toegestuurd naar een advocaat die de zogenoemde piketdienst draait. Deze advocaat zal binnen enkele dagen contact zoeken met de minderjarige. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om bijstand te krijgen van de eigen advocaat van de minderjarige, de zogenoemde voorkeursadvocaat. Indien de minderjarige hiervan gebruik wil maken is het belangrijk om deze advocaat zo spoedig mogelijk te benaderen én dit ook door te geven bij de politie.

Op zoek naar een advocaat naar aanleiding van een ontbiedingsbrief? Neem dan vrijblijvend contact met onze jeugdstrafrechtadvocaten Janine, Samuel, Petra en Aniek via 077 356 11 00.

Meer over dit onderwerp

Doxing strafbaar per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing komt veel voor en heeft vaak grote impact op de slachtoffers. Wat …

Lees verder

De ontbiedingsbrief bij een minderjarige verdachte

Een minderjarige verdachte kan in sommige gevallen worden aangehouden voor een strafbaar feit. De politie kan er echter ook voor …

Lees verder

Advocaat in het verkeer

Onze strafrechtadvocaat mr. Janine Engels stond de afgelopen tijd meerdere cliënten bij in diverse verkeerszaken. Het ging hierbij onder andere …

Lees verder