Subsidie voor mediation

Per 1 maart 2023 zal de Raad voor Rechtsbijstand een startbijdrage aanbieden bij een verwijzing door de rechtspraak naar een mediator. Hierbij gaat het om cliënten die niet voor een gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen.

Wat houdt het in?

Wanneer er een procedure bij de rechtbank loopt, kunnen partijen worden doorverwezen naar de rechtbank. Mensen met een laag- of middeninkomen kunnen in aanmerking komen voor gefinancierde mediation, hetgeen betekent dat zij een laag bedrag betalen voor de mediation, en dat het restant wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand.

Voor cliënten die te veel inkomen of vermogen hebben is nu de startbijdrage ingevoerd. Deze bedraagt € 150,- per deelnemende partij, met een maximum van € 300,- per mediation. Deze bedragen zijn excl. btw en gelden voor een vergoeding van de eerste 2,5 uur van een mediation.

Wanneer de subsidie wordt toegekend zijn voor een betalende partij na een verwijzing vanuit de rechtspraak de eerste 2,5 uur van de mediation gratis. Na deze 2,5 uur wordt het eigen uurtarief van de mediator gerekend, welk uurtarief bij de Raad voor Rechtsbijstand is opgegeven.

Doel

Doordat partijen vanuit de rechtspraak worden doorverwezen naar een mediator wordt via de subsidieregeling een kans geboden om te ervaren of mediation een passende wijze kan zijn om er samen uit te komen. Mediation zorgt voor een duurzame oplossing.

Mediation en contact

Wij vinden de subsidieregeling voor mediation een goed initiatief en onze mediators zijn aangemeld voor de subsidieregeling. Onze ervaring leert dat de meeste oplossingen worden bereikt door overleg. Onze mediators kunnen u helpen om er samen weer uit te komen en rust en vertrouwen terug te krijgen. Wij begeleiden mensen in het gehele traject van herstel van communicatie tot het vinden van de beste oplossing. Bent u op zoek naar een gespecialiseerde MfN-registermediator of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze MfN-registermediators.

Meer over dit onderwerp

Scheidingsmediation en begeleiding van een advocaat. Dit kan!

Steeds meer partners die het altijd verdrietige besluit hebben genomen om te gaan scheiden, maken gebruik van scheidingsmediation. Inmiddels hebben …

Lees verder

Subsidie voor mediation

Per 1 maart 2023 zal de Raad voor Rechtsbijstand een startbijdrage aanbieden bij een verwijzing door de rechtspraak naar een …

Lees verder

Bestaat “pro-deo” nog? Kosten van de advocaat of mediator met gefinancierde rechtsbijstand

Pro-deo. Je hoort het nog vaak. Een advocaat die kosteloos werkt en wordt betaald door de overheid. Bestaat dat nog? …

Lees verder