Het effect van een (echt)scheiding op het kind

Veel kinderen hebben te maken met een scheiding. Uit onderzoek volgt dat ongeveer 1 op de 3 huwelijken in Nederland uitloopt op een echtscheiding. Bij een scheiding komen vaak veel emoties kijken. Niet alleen bij de scheidende ouders, maar ook bij de betrokken kinderen. Veel voorkomende emoties bij kinderen zijn boosheid en verdriet. Maar kinderen kunnen ook een schuldgevoel krijgen door te denken dat zij de reden zijn van de scheiding.

De gevolgen van een echtscheiding voor het kind

De gevolgen van een echtscheiding hebben hun nawerking op kinderen. De veilige thuisbasis valt weg en het dagelijkse leven verandert. Misschien moeten kinderen veranderen van school of verhuizen ze naar een andere buurt. Al met al gaan kinderen een moeilijke periode door. In een brief van Villa Pinedo, geschreven door kinderen van gescheiden ouders, leggen die kinderen aan ouders uit hoe een scheiding voor een kind voelt. De brief kunt u hier lezen.

Van belang in ieder situatie is dat de kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen en het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen. In een uiterst geval kan een kind zelfs klem en verloren raken. Ook gescheiden ouders blijven de ouders van een kind. Belangrijk is dat, ondanks dat de ouders ieder hun eigen weg kiezen, ze met betrekking tot de kinderen op een lijn zitten en zich niet negatief over elkaar uitlaten of boos naar elkaar doen in het bijzijn van de kinderen. Dat is voor sommige ouders een hele opgave in een periode waarin alles op z’n kop staat.

KIES-omgangsbegeleiders

Onze mediators zijn KIES- omgangsbegeleiders. KIES staat voor Kind In Echtscheiding Situatie en is gericht op het begrijpen en verwerken van een scheiding, het leren omgaan met een nieuwe situatie en ervoor praten met leeftijdsgenootjes. In een spelsituatie wordt de veranderende situatie met kinderen besproken. Als KIES-omgangsbegeleider kunnen onze mediators juist rekening kunnen houden met de belangen van kinderen in een echtscheiding. Onze mediators schreven samen met de Stichting Wel.Kom bijgaande folder over kinderen in scheidingssituaties.

Bekijk folder

Contact

Heeft u het verdrietige besluit genomen uit elkaar te gaan of wilt uw partner scheiden. Neem dan contact met ons op als u bij de moeilijke proces extra aandacht voor uw kinderen wilt. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt en dat de kinderen voorop staan. Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer 077-3561100 (Venlo), 0478-588277 (Venray), 0485-748022 (Boxmeer) of stuur een e-mail naar advocaten@hetwetshuys.nl.

Meer over dit onderwerp

Het Jeugdzorgdossier

Als jij of je kind in aanraking komt met jeugdzorg is dat vaak in het kader van een zogenaamde ondertoezichtstelling. …

Lees verder

Uitspraak Hof: Privacy in de jeugdhulp

De veiligheid van kinderen staat voorop. Daarover is iedereen het eens. Om die veiligheid zoveel mogelijk te borgen heeft de …

Lees verder

Mijn ex houdt zich niet aan het ouderschapsplan. Wat nu?

Na een scheiding is het tijd voor een nieuwe start. Wanneer beide ouders apart wonen, zullen zij uitvoering moeten gaan …

Lees verder