Het effect van een (echt)scheiding op het kind

Veel kinderen hebben te maken met een scheiding. Uit onderzoek volgt dat ongeveer 1 op de 3 huwelijken in Nederland uitloopt op een echtscheiding. Bij een scheiding komen vaak veel emoties kijken. Niet alleen bij de scheidende ouders, maar ook bij de betrokken kinderen. Veel voorkomende emoties bij kinderen zijn boosheid en verdriet. Maar kinderen kunnen ook een schuldgevoel krijgen door te denken dat zij de reden zijn van de scheiding.

De gevolgen van een echtscheiding voor het kind

De gevolgen van een echtscheiding hebben hun nawerking op kinderen. De veilige thuisbasis valt weg en het dagelijkse leven verandert. Misschien moeten kinderen veranderen van school of verhuizen ze naar een andere buurt. Al met al gaan kinderen een moeilijke periode door. In een brief van Villa Pinedo, geschreven door kinderen van gescheiden ouders, leggen die kinderen aan ouders uit hoe een scheiding voor een kind voelt. De brief kunt u hier lezen.

Van belang in ieder situatie is dat de kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen en het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen. In een uiterst geval kan een kind zelfs klem en verloren raken. Ook gescheiden ouders blijven de ouders van een kind. Belangrijk is dat, ondanks dat de ouders ieder hun eigen weg kiezen, ze met betrekking tot de kinderen op een lijn zitten en zich niet negatief over elkaar uitlaten of boos naar elkaar doen in het bijzijn van de kinderen. Dat is voor sommige ouders een hele opgave in een periode waarin alles op z’n kop staat.

KIES-omgangsbegeleiders

Onze mediators zijn KIES- omgangsbegeleiders. KIES staat voor Kind In Echtscheiding Situatie en is gericht op het begrijpen en verwerken van een scheiding, het leren omgaan met een nieuwe situatie en ervoor praten met leeftijdsgenootjes. In een spelsituatie wordt de veranderende situatie met kinderen besproken. Als KIES-omgangsbegeleider kunnen onze mediators juist rekening kunnen houden met de belangen van kinderen in een echtscheiding. Onze mediators schreven samen met de Stichting Wel.Kom bijgaande folder over kinderen in scheidingssituaties.

Bekijk folder

Contact

Heeft u het verdrietige besluit genomen uit elkaar te gaan of wilt uw partner scheiden. Neem dan contact met ons op als u bij de moeilijke proces extra aandacht voor uw kinderen wilt. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt en dat de kinderen voorop staan. Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer 077-3561100 (Venlo), 0478-588277 (Venray), 0485-748022 (Boxmeer) of stuur een e-mail naar advocaten@hetwetshuys.nl.

Meer over dit onderwerp

Hof geeft onze cliënte alsnog gelijk: recht op een hogere kinderalimentatie

Onze familierechtspecialiste mr. Marly Janssen-van Rooij en haar cliënte gingen recentelijk goed het weekend in. Bij de post zat een …

Lees verder

Kosteloos een advocaat voor ouders die het gezag over hun kinderen dreigen te verliezen

Vanaf 1 januari 2023 kunnen ouders bij procedures met betrekking tot gezagsbeëindiging gebruikmaken van kosteloze rechtsbijstand van een gespecialiseerd jeugdrechtadvocaat. …

Lees verder

Blik op de praktijk: ondernemer in scheiding

Onze erf- en familierechtspecialiste mr. Sien Smeets is mede-eigenaar van ons kantoor en dus zelf ondernemer. Zij weet wat ondernemers …

Lees verder