Stalking

Stalking wordt in juridische termijnen belaging genoemd. In artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht wordt dit omschreven als: “Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie”.

Belaging is dus ‘het stelselmatig en opzettelijk inbreuk maken op de privacy van een ander’, waardoor die persoon zich hierdoor gehinderd of zelfs onveilig voelt. Belaging is een klachtdelict. Dit betekent dat een vervolging voor belaging alleen dan kan plaatsvinden als degene die belaagd wordt daarvan aangifte heeft gedaan.

Wordt u verdacht van belaging?

U dient zich goed te realiseren dat alleen een aangifte onvoldoende is om iemand te vervolgen voor belaging. Er moet dus meer bewijs zijn. De aanklager, Openbaar Ministerie, moet aantonen dat de verdachte stelselmatig inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van iemand met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen. Het Openbaar Ministerie moet dus bewijzen dat de verdachte de ander: opwacht, bespiedt en achtervolgt; aanhoudende ongewenste berichten stuurt; vaak probeert te bellen etc. Uit de rechtspraak en jurisprudentie volgt dat aan de stelselmatigheid geen al te zware eisen worden gesteld. En als het hinderlijke gedrag gepaard gaat met bedreiging of belediging, wordt het al snel als indringend stelselmatig lastigvallen aangemerkt.

Straf

Op grond van de wet kan er een straf van ten hoogste drie jaren worden opgelegd aan de belager. Het is dus van belang dat u zich bij laat staan door een gespecialiseerde advocaat. Wordt u uitgenodigd voor een verhoor op het politiebureau of heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Onze advocaten staan u graag bij. Neem via onze website, e-mail of telefoon contact op met onze specialisten, zodat zij met u naar de mogelijkheden kunnen kijken.

Meer over dit onderwerp

Vrijspraak door alibi

Strafrechtadvocate mr. Janine Engels stond een cliënt bij die verdacht werd van een poging tot inbraak. Deze verdenking was gebaseerd …

Lees verder

Bestaat “pro-deo” nog? Kosten van de advocaat of mediator met gefinancierde rechtsbijstand

Pro-deo. Je hoort het nog vaak. Een advocaat die kosteloos werkt en wordt betaald door de overheid. Bestaat dat nog? …

Lees verder

Schorsing van het voorarrest in verband met medische toestand

Onze strafrechtspecialiste aan de slag: Enige tijd geleden wilde de officier van justitie een cliënt van strafrechtspecialiste mr. Janine Engels …

Lees verder